Çin'in Mars Kaşifi Zhurong, Mars'tan Ürkütücü Sesler ve Yeni Bir İniş Videosu Gönderdi

21
9
7
1
1
Çin'in Mars Kaşifi Zhurong, Mars'tan Ürkütücü Sesler ve Yeni Bir İniş Videosu Gönderdi
Çin'in geçtiğimiz haftalarda Mars'a başarıyla indirdiği uzay aracı, Tianwen-1 Mars görevi kapsamında yeni görüntüler gönderdi. Gelen son görüntülerde Uzay aracının Mars'a iniş anında kaydedilen videonun yanında ve aynı süreçte kaydedilen sesler yer alıyor.

Çin, geçtiğimiz haftalarda oldukça önemli bir başarıya imza attı. Bir süredir NASA'nın Mars görevi sayesinde bolca yeni bilgi edindiğimiz kızıl gezegene iniş yapan ikinci ülke olmayı başaran Çin, Tianwen-1 görevi kapsamında Mars'a başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

Mars'ın “Utopia Planitia” ismi verilen bölgesine iniş yapan uzay aracı, ardından gezegende bilgi toplayarak dünyaya gönderecek olan rover'ını Mars yüzeyine indirdi. Zhurong isimli bu rover, Çin'in Mars yüzeyindeki yeni gezgini ve şimdiden dünyaya Mars fotoğrafları yollamaya başladı bile. Son olarak da gezegene iniş anını gözler önüne seren bir video ve o anda kaydedilen, biraz da ürkütücü sesler paylaşıldı.

Paraşütle gezegene iniş anı geldi:

Videonun yer aldığı tweeti görüntüleyemiyorsanız buraya tıklayın.

Paylaşılan videoda, Zhurong'un Mars atmosferinde paraşütüyle 'süzülürken' görüntülerini görmek mümkün. Bu sarsıcı inişin farklı açılardan paylaşıldığı video, giderek Mars yüzeyine yaklaşan rover'ın yüzeyle temas ettiği anla son buluyor.

Videonun dışında Zhurong'un Mars'tan gönderdiği diğer heyecan yaşatan veri ise ses. Kızıl gezegenden bize ulaşan ve kulağa oldukça ürkütücü gelen seslerden oluşan videoda yine uzay aracının Mars'a iniş anında ortaya çıkan sesleri duyuyoruz.

Mars'tan gelen ilk sesler ve videolar bunlar değil. NASA'nın Mars gezgini Perseverance de geçtiğimiz aylarda hem iniş anından görüntüler hem de Mars'tan ürkütücü sesler göndermişti. Her iki uzay aracı da şu an Mars yüzeyinde farklı noktalarda kızıl gezegene dair bildiklerimizin sayısını artırmak ve gelecekte olası ikinci evimiz olarak işaret edilen bu çorak gezegenin geçmişini ve şimdisini anlamaya çalışmak için incelemeler yapmaya devam ediyor. 

Zhurong, incelemelerinde kullanmak üzere altı farklı araç ile donatılmış durumda ve bu araçlar yardımıyla Mars'ın yüzey yapısını, yer altını ve iklimini inceleyecek veriler toplayacak. Bunları yapabilmesi için planlanan görev süresi ile yalnızca 92 dünya günü olarak belirlenmiş durumda. Ancak bu tür görevlerde uzay araçları çalışmaya devam ettikçe bu süre uzayabiliyor. Zhurong'un ne kadar süre Mars'tan haber yollayacağı henüz kesin olarak bilinmiyor.

Kaynak : https://spacenews.com/chinas-zhurong-rover-returns-landing-footage-and-sounds-from-mars/
21
9
7
1
1
Emoji İle Tepki Ver
21
9
7
1
1