Coca-Cola'nın İkonik Cam Şişesi, 150 Bin Dolara Açık Artırmaya Çıkacak

25
5
5
3
2
Coca-Cola'nın ilk kez 1915 yılında tanıtılan ikonik cam şişesinin orijinali, Nisan ayında 150 bin dolar açılışla açık artırmaya çıkacak.

Dünyanın en büyük içecek üreticilerinden biri olan Coca-Cola, 1915 yılından kalma ikonik ‘kontur’ şişesinin Nisan ayında düzenlenecek Morphy Antika Açık Artırmasında 150 bin dolar açılış bedeli ile açık artırmaya çıkacağını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre neredeyse 100 yıllık olan şişenin bir eşi daha bulunmuyor.

Kontur şişesi ile kez 1917 yılında, Coca-Cola’nın anavatanı olan Birleşik Devletler’de tanıtıldı. İkonik şişe, o günden bu yana yaklaşık 300 milyar adet satıldı. Kontur şişesi, 1950 yılında Time dergisine de kapak oldu ve dergiye kapak olan ilk ticari ürün olarak kayıtlara geçti.

Coca-Cola, ilk kez 1892 yılında piyasaya sunulmuş ve o günden bu yana içecek pazarı taklit ürünlerle dolup taşmıştı. Hal böyle olunca da Coke, öne çıkmakta zorlanıyordu. 1915 yılında ABD’deki cam üreticileriyle görüşen şirket, yeni bir Coca-Cola şişesi oluşturmak için bir yarışma düzenlenmesini önerdi.

Düzenlenen yarışmayı, ‘Bir kişinin karanlıktayken bile Coca-Cola şişesini tanıyabileceği bir şişeye ihtiyacımız var.’ diye düşünen Hindistan Terre Haute’deki Root Glass Company’de tasarımcı ve mucit olan Earl R. Dean kazandı. Coca-Cola Şişeleme Şirketi’nin kurucu ortağı Benjamin Thomas tarafından sunulan tasarımdaki kakao kabuğunun kavisli şekli ve olukları, tasarım beklentisini mükemmel şekilde karşıladı. Ağustos 1915’te bir toplantı gerçekleştiren Coca-Cola yöneticileri, Dean’in şişesini açık ara kazanan olarak seçtiler.

Tasarlanan cam şişenin iki adet prototipi bulunuyor. İlki, Coca-Cola'nın kalıcı arşiv koleksiyonunun bir parçası olarak saklanırken; ikincisi, 2011 yılında Julien'in açık artırmalarında 245 bin dolara satıldı. Şişenin tabanında ünlü tasarımın patentlenmesinden sadece bir gün öncesine ait olan 15 Kasım 1915 tarihi damgalanmış durumda.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/coca-colanin-ikonik-sisesi-acik-artirmada-4200615/
25
5
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
25
5
5
3
2