Dünyanın En Büyük Dijital Kamerasıyla Çekilen 3200 MP'lik Fotoğraf

116
19
4
3
2
ABD Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’ndan bilim insanları, 3200 MP'lik dünyanın en yüksek çözünürlüklü dijital fotoğrafını çekmeyi başardılar. Söz konusu fotoğraf, 3.2 milyar piksele sahip dünyanın en büyük dijital kamerasıyla çekildi.

Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi (SLAC) ABD Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’ndan bilim insanları tarafından yayınlanan yeni bir blog yazısına göre bilim insanları, dünyanın en büyük dijital kamerasının sensörü ile dünyanın en büyük dijital kamera fotoğrafını çekmeyi başardılar. 

3200 megapiksellik bir çözünürlüğe sahip olduğu açıklanan bu fotoğraf öylesine büyük ki, tam boyutlu görüntülemek için 378 adet 4K çözünürlüklü TV’yi bir araya getirmek gerekiyor ve kameranın çözünürlüğü öylesine yüksek ki yaklaşık 24 kilometre uzaklıktaki bir golf topunu kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

Sensöründe toplam 3.2 milyar piksel bulunan dünyanın en büyük dijital kamerası

dünyanın en büyük dijital kamerası

Bilim insanlarının karanlık enerji ve karanlık madde araştırmalarında kullanacağı bu devasa çözünürlüklü kamera, Şili'deki Legacy Survey of Space and Time Teleskobu’na (LSST - eski adı Büyük Sinoptik Araştırma Teleskobu) kurulacak. Yapılan açıklamaya göre söz konusu kamera, insan gözünün görebildiğinden 100 milyon kat daha loş nesneleri tespit edebilecek.

Dünyanın en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı ve yakınlaştırarak elde edilen detay

dünyanın en büyük fotoğrafı

Bilim insanları, söz konusu inanılmaz çözünürlüğü yakalayabilmek için her biri 16 megapiksel çözünürlüğe sahip 189 sensörü bir araya getirdi. Söz konusu sensörler, kameranın odağını oluşturan ve sal adı verilen birimler halinde birleştirilmiş durumda.

Dünyanın en büyük dijital kamerasının sensörü

Dünyanın en büyük kamerasının sensörü

Kamerada görüntü almak için 21, görüntüleme için kullanılmayan 4 özel sal olmak üzere toplam 25 sal bulunuyor. Bu sayede kameranın odağında toplamda 3.2 milyar piksel bulunuyor. Her biri 3 milyon dolar değerinde olan salları odak düzlemine yerleştirme işlemi 6 ay gibi oldukça uzun bir süre aldı.

Dünyanın en büyük dijital kamerasının sensörünün kurulumundan bir fotoğraf

Dünyanın en büyük sensörünün kurulumu

Dünyanın dijital kamera ile çekilmiş ilk en büyük fotoğrafı, aslında söz konusu kamera kurulumunun bir testini oluşturuyordu. Ancak hala, kamera kurulumunun tamamlanması ve Şili'deki Legacy Survey of Space and Time Teleskobu’na kurulması için önümüzde uzun bir süre bulunuyor. Hatta kamera ile son testin 2021’in ortalarında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük dijital kamerasının kurulumunun hızlandırılmış videosu

Kaynak : https://www6.slac.stanford.edu/news/2020-09-08-sensors-world-largest-digital-camera-snap-first-3200-megapixel-images-slac.aspx
116
19
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
116
19
4
3
2