Uzmanlara Göre Einstein'ın İzafiyet Teorisi, 'Şimdilik' Tutarlı

22
4
1
1
0
Einstein'ın izâfiyet teorisine göre kütle, içinde bulunduğu uzayın bükülmesine neden olur. Teori, yıllar boyunca çürütülmeye çalışılsa da henüz başarılı olan olmadı fakat Kaliforniya Üniversitesi'nden bir ekibe göre teori, bazı açık vermeye başladı.

Albert Einstein'ın genel görelilik (izâfiyet) teorisini yayınlamasından bu yana 100 yıldan fazla zaman geçti. Bilim adamları, nesiller boyu teoriyi ispatlamak ya da çürütmek için çalıştılar ve çalışmaya da devam ediyorlar. Kaliforniya Üniversitesi’nde fizik ve astronomi alanında profesörlük yapan Andrea Ghez, bu teorinin birkaç açık vermeye başladığını dile getirdi.

Einstein’ın teorisinin en büyük sınavı, galaksimizin merkezindeki dev karadelik üzerine kurulu. Andrea ve ekibi, şimdiye kadar teorinin tutarlı olduğunu söylüyorlar. Onlara göre en temel fizik kanunu "Newton’un kütle çekimi yasası" bu konuda dışlanmaya müsait. Ayrıca yapılan gözlemlerin Einstein’ın genel görelilik teorisi ile uyuştuğu noktalar da mevcut.

einstein görelilik

Andrea, Einstein’ın teorisinin kara deliğin içindeki yer çekimini tam olarak açıklayamadığı için teoride bir açık olduğunu belirtti. Andrea, bazı noktalarda Einstein’ın teorisinin ötesine, kara deliğin ne olduğunu açıklayan kapsamlı bir çekim teorisine geçmemiz gerektiğini söylüyor.

Genel görelilik teorisi, yer çekimi olarak algıladığımız şeyin uzay ve zamanın eğriliğinden kaynaklandığını söyler. Andrea; fizik ve yer çekimi yasalarının evrenin her yerinde geçerli olması gerektiğini söylüyor. Bahsettiğimiz araştırmacılar, S0-2 adındaki bir yıldızı kara deliğin etrafında izleyen iki gruptan biri.

Yıldızın kara delik etrafındaki yörüngesini tamamlaması 16 yıl sürüyor. Geçtiğimiz Nisan, Mayıs ve Eylül aylarında yıldızın kara deliğe en yakın geçişini yapmasıyla önemli veriler toplandı. Andrea, S0-2 yıldızının önemli olduğunu söyledi çünkü araştırmacılar, bu yıldızın yörüngesini üç boyutta gözlemleyebiliyorlar.

Yıldızın kara deliğin yanından geçmesiyle ekip, çekim kuvvetinin bir kara delik yakınında nasıl davrandığını inceleyerek Einstein’ın teorisinin geçerliliğini inceleme fırsatı buldu. Newton’un çekim yasası, kara deliğin yakınlarında yer ve zamanın birlikte olamayacağını belirttiği için göz ardı edildi ancak Einstein’ın teorisi, bu birlikteliğe izin veriyor. Bu durum, yapılan gözlemlerle de doğrulandı.

Kaynak : https://www.slashgear.com/scientists-say-einsteins-general-theory-of-relativity-is-right-for-now-26585371/
22
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
4
1
1
0