Elektronik Sigara Likitlerinde Kullanılan Tarçın ve Mentol, Kalp Krizi Riskini Artırıyor

14
12
4
4
2
Son yıllarda popülerleşmeye başlayan elektronik sigaralar ile ilgili bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmalarda elektronik sigaralarda kullanılan likitleri tatlandırmak için kullanılan aromaların, damarlara verdiği zararın farklı oranlarda olduğu belirlendi. Buna göre mentol ve tarçın aromaları kalp krizi ve felç riskini artırıyor.

Son yıllarda kullanımı ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok ülkede yaygınlaşan elektronik sigaraların zararı tam olarak anlaşılabilmiş değil. Bu cihazların yeni yeni popülerleşmiş olması, uzun dönemdeki etkilerini anlamakta yetersiz kalıyor. Ancak yapılan yeni bir araştırmaya göre elektronik sigaralarda kullanılan likitlere tat vermesi için kullanılan aromaların, vücuda etkilerinin farklı olduğu tespit edildi.

Amerika'da bulunan Stanford Üniversitesi, elektronik sigaraların likitlerinde kullanılan aromaları inceledi. Yapılan incelemelerde özellikle tarçın ve mentol aromalarının kalp krizi ve felç riskini artırdığı belirlendi. Günlük hayatta tükettiğimiz fındık, kahve, vanilya, karamel ve meyve gibi besinlerin neredeyse tamamının aroma olarak kullanıldığı elektronik sigaralarla ilgili yapılan bu çalışma, tutarlı verilerin alındığı ilk çalışmaların arasında yer aldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan araştırmanın bir numaralı ismi Profesör Joseph Wu, yapılan çalışmalarda 6 farklı aromanın kullanıldığını belirterek, bu aromaların hücrelere zarar verdiğini tespit ettiklerini söyledi. Aromaların hücrelerle etkileşimi sonucunda hücrelerde bulunan DNA'larda hasar meydana geldiğini belirten Wu, bu cihazların sigaraya tercih edilebilecek güvenli bir ürün olmadığını söyledi. Ayrıca Wu, tarçın ve mentol aromalarının kullanıldığı likitlerin, nikotin içermeseler bile ciddi ölçüde tehlikeli olduğunun altını çizdi.

Araştırmanın yazarlarından olan Profesör Won Hee Lee ise yapmış olduğu açıklamalarda normal sigara kullanımlarının daha sınırlı olduğunu ifade ederek, sigara içen bireylerin en azından kaç tane sigara içtiklerini bildiklerini ancak elektronik sigaralarda böyle bir sınırlamanın söz konusu olmadığını ve kullanıcıların farkında olmadan çok daha yüksek miktarda nikotin alabileceğini söyledi. Yapılan bu açıklamanın belirleyici olduğunu belirten Lee, artık elektronik sigaraların damar fonksiyonlarına olan etkisiyle ilgili bazı kanıtlarının olduğunu ifade etti.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-ilk-arastirma-e-sigarada-bu-likitler-olduruyor-4954813/
14
12
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
14
12
4
4
2