Fotoğrafı Dahi Çekilmişti: Bilinen En 'Ağır' Kara Deliklerden Biri Keşfedildi

9
3
3
1
0
Bilim insanları, şimdiye kadar tespit edilmiş olan en büyük kara deliklerden bir tanesini keşfettiler. Güneş'in kütlesinin 32,7 milyar katı kütleye sahip olan "ultra ağır" kara delik, kara delik konusunda yeni keşiflerin önünü açabilir.

Gökbilimciler, kara deliklerle ilgili şaşırtan bir gelişmeye imza attılar. Dünya'dan 2,7 milyar ışık yılı uzakta bulunan Abell 1201 isimli bir galakside, bugüne kadarki en büyük kara deliklerden bir tanesinin varlığını tespit ettiler. Yapılan incelemeler ve ölçümlere göre bu kara deliğin kütlesi, Güneş'in kütlesinin 32,7 milyar katı. İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nden James Nightingale, bu kara deliğin büyüklük açısından üst sınırda olduğunu ifade etti.

James Nightingale ile ekibi, devasa kara deliği tespit etmek için kütleçekimsel merceklenme fenomeninden faydalandılar. Bu fenomene göre düz bir hatta ilerlemesi gereken ışınlar, kütleçekimsel merceklenme nedeniyle kavisli bir hal alıyordu. Abell 1201'den ilk kez 2003 yılında şüphelenen uzmanlar, yaptıkları çalışmalar sonucunda şüphelerinde haklı oldukları sonucuna ulaştılar. Bu süreçte süper bilgisayarlar kullanan ve testler yapan ekip, bilinen en büyük kara deliklerden bir tanesini tespit etmiş oldular.

İşte o kara deliğe ait görüntü

karadelik

Yukarıdaki görüntü 2017 yılında çekildi. Uzmanlar, bu görüntünün Abell 1201'in merkezinde bir kara delik olduğu anlamına geldiğini ifade ediyorlar. Ancak o dönemlerde yapılan çalışmalarda, karartının bir kara delik olup olmadığı anlaşılamamış, kütle ölçümü yapılamamıştı. James Nightingale ile ekibi, kullandıkları yöntemle yıllardır devam eden tartışmalara son noktayı koymuş oldular.

karadelik

James Nightingale ile ekibinin yaptığı çalışma önemli. Çünkü kara delikler, milyarlarca ışık yılı öteden kolay kolay tespit edilemiyor. İngiliz ekibin araştırması, diğer gökbilimcilere aslında ne yapılması gerektiğini öğretmiş oldu. Nightingale "Kullandığımız yaklaşım, evrenimizin ötesinde çok daha fazla kara deliği tespit etmemize ve bu egzotik nesnelerin kozmik zamanda nasıl daha da evrimleştiğini ortaya çıkarmamıza izin verebilir." ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/one-of-the-biggest-black-holes-ever-detected-is-actually-bigger-than-we-thought
9
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
3
3
1
0