EURO 2020 Maçlarının Oynanacağı 12 Stadyum ve Öne Çıkan Özellikleri

34
13
3
3
2
Heyecanla beklenen o dönem geldi. UEFA EURO 2020 maçları başladı. Maçlar dünyanın farklı ülkelerinde bulunan, farklı özellikleri ile dikkat çeken stadyumlarda yapılacak. İşte EURO 2020 maçlarının oynanacağı 12 stadyum ve bu stadyumların öne çıkan tüm özellikleri.

2020 yılında yapılması planlanırken tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi nedeniyle 2021 yılına alınan UEFA EURO 2020 mücadelesi sonunda başladı. Turnuva, 11 Haziran 2021 tarihinde Türkiye - İtalya maçıyla başladı. 24 Avrupa ülkesinin milli takımlarının mücadele edeceği EURO 2020 maçları, dünyanın farklı noktalarında yer alan stadyumlarda yapılacak. Futbolcuların ter dökeceği stadyumların her biri farklı özellikleri ile dikkat çekiyor.

Malum pandemi süreci hala devam ettiği için EURO 2020 maçlarının yapılacağı stadyumlar onbinlerce kişi kapasiteli olsa bile sınırlı sayıda taraftar içeri alınacak ve onlardan da bazı önlemlere uymaları beklenecek. Her şeye rağmen yine de özlediğimiz futbolu izleyebileceğimizi umuyoruz. Gelin EURO 2020 maçlarının yapılacağı stadyumlara yakından bakalım ve her bir stadyumun öne çıkan özelliklerini görelim.

EURO 2020 maçlarının oynanacağı stadyumlar:

  • Dublin Arena / İrlanda
  • Amsterdam Arena / Hollanda
  • Hampden Park / İskoçya
  • Bakü Olimpiyat Stadyumu / Azerbaycan
  • Wembley Stadyumu / İngiltere
  • San Mames Stadyumu / İspanya
  • Münih Arena / Almanya
  • Bükreş Ulusal Arena / Romanya
  • Roma Olimpiyat Stadı / İtalya
  • Ferenc Puskas Stadyumu / Macaristan
  • St Petersburg Stadı / Rusya
  • Parken Stadyumu / Danimarka

En eski EURO 2020 stadyumu: Dublin Arena

Dublin Arena

İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan Dublin Arena’nın geçmişi 1872 yılına kadar dayanıyor. 2010 yılında yenilenen stadyum, ülkenin önemli spor merkezlerinden bir tanesi. 52 bin kişilik seyirci kapasitesine sahip olan Dublin Arena, 2011 yılında yapılan UEFA Avrupa Ligi’ne de ev sahipliği yapmıştı. Şehir merkezi ile arasında 2 kilometrelik bir mesafe bulunan stadyumda 3 E Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz.

8 dakikada boşaltılabiliyor: Amsterdam Arena

Amsterdam Arena

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da bulunan Amsterdam Arena ya da diğer adıyla Johan Cruijff Stadyumu, 1996 yılından beri ülkenin en önemli spor merkezlerinden bir tanesi. 3 C Grubu maçına ev sahipliği yapacak olan stadyumda, aynı zamanda son 16 maçlarından biri de oynanacak. 54 bin seyirci kapasiteli olan stadyum, özel yapısı sayesinde tam kapasitede olduğu zaman bile 8 dakikada boşaltılabiliyor. 

En eski uluslararası stat: Hampden Park

Hampden Park

İskoçya’nın en büyük şehirlerinden biri olan Glasgow’da yer alan Hampden Park, tarihin en eski uluslararası stadyumlarından biri olarak kabul ediliyor. Çünkü tarihi 1903 yılına kadar uzanıyor. 52 bin seyirci kapasiteli olan Hampden Park, 1950 yılına kadar dünyanın en büyük stadyumu olma unvanını elinde bulunduruyordu. 2007 yılında yapılan UEFA Kupası Finali'ne de ev sahipliği yapan stadyumda 3 D Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz.

Ülkenin en büyüğü: Bakü Olimpiyat Stadyumu

Bakü Olimpiyat Stadyumu

Kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Bakü Olimpiyat Stadyumu, 2015 yılında kullanıma açılmış ve Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapmıştı. Stadyumda milli takımımızın maçlarının da dahil olduğu 3 A Grubu maçı ve bir çeyrek final mücadelesi izleyeceğiz. 69 bin seyirci kapasiteli olan Bakü Olimpiyat Stadyumu, ülkenin en büyük stadyumudur. 

Final burada oynanacak: Wembley Stadyumu

Wembley Stadyumu

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Wembley Stadyumu, 2007 yılında beri kullanımda olsa da tarihi 1923 yılına kadar uzanmaktadır. Daha önce aynı bölgede bulunan İmparatorluk Stadyumu yıkılarak yerine Wembley Stadyumu yapılmıştır. 90 bin kişilik bu stadyum, daha önce pek çok Avrupa kupası finaline de ev sahipliği yapmıştır. Wembley Stadyumu’nda 3 D Grubu maçı, bir son 16 , iki yarı final ve EURO 2020 final mücadelesi izleyeceğiz. 

Athletic Bilbao’nın evi: San Mames Stadyumu

San Mames Stadyumu

İspanya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Bilbao kentinde yer alan San Mames Stadyumu, 53 bin seyirci kapasiteli. Bu stadyumu La Liga’nın önemli takımlarından Athletic Bilbao maçlarından da hatırlayabilirsiniz. San Mames Stadyumu 2013 yılında tamamen yenilense de yüz yıldan daha uzun bir geçmişe sahip. Stadyumda 3 E Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz.

5 yıldızlı stat: Münih Arena

Münih Arena

Mayıs 2005 tarihinden beri kullanımda olan Münih Arena, Almanya’nın önemli merkezlerinden biri olan Münih’te bulunuyor. Bundesliga’nın önemli takımlarından Bayern Münih’in maçlarından da hatırladığımız Münih Arena, 70 bin kapasiteli ve UEFA tarafından 5 yıldız almış bir stadyumdur. Avrupa’nın en büyük stadyumlarından biri olan Münih Arena’da 3 F Grubu maçı ve bir çeyrek final mücadelesi izleyeceğiz. 

Michael Jackson konserlerinden hatırlıyoruz: Bükreş Ulusal Arena

Bükreş Ulusal Arena

Romanya’nın başkenti Bükreş’te bulunan Bükreş Ulusal Arena, ülkenin en önemli spor ve eğlence merkezlerinden bir tanesi. Hatta bu stadyum, iki Michael Jackson konserine de ev sahipliği yapmıştır. 56 bin seyirci kapasiteli Bükreş Ulusal Arena, 1953 yapımı ikonik stadyumun yıkılması sonrası 2011 yılında yapılmıştır. Bükreş Ulusal Arena’da 3 C Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz. 

Dünya Kupası finaline de ev sahipliği yapmıştı: Roma Olimpiyat Stadı

Roma Olimpiyat Stadı

İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Roma Olimpiyat Stadı’nın geçmişi 1936 yılına kadar uzanıyor. UEFA tarafından 5 yıldız verilen 70 bin seyirci kapasiteli stadyum daha önce 1990 yılında yapılan FIFA Dünya Kupası final mücadelesine de ev sahipliği yapmıştı. Önemli Serie A takımlarından Lazio’nun evi olan Roma Olimpiyat Stadı’nda milli takımımızın bir maçının da dahil olduğu 3 A Grubu maçı ve bir çeyrek final mücadelesi izleyeceğiz.

En yeni EURO 2020 stadyumu: Ferenc Puskas Stadyumu

Ferenc Puskas Stadyumu

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan Ferenc Puskas Stadyumu, 2019 yılında kullanılmaya başladı. EURO 2020 mücadelelerinin oynanacağı en yeni stadyumlardan biri olan Ferenc Puskas Stadyumu, 68 bin seyirci kapasitesine sahip. Ferenc Puskas Stadyumu’nda bir F Grubu maçı, iki C Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz. 

Tıpkı bir uzay gemisi: St Petersburg Stadı

St Petersburg Stadı

Rusya’nın önemli kültür merkezlerinden St Petersburg’da bulunan St Petersburg Stadı, 2017 yılında kullanıma açıldı. Japon bir mimar tarafından tasarlanan stadyum, pek çok kişi tarafından bir uzay gemisine benzetiliyor. Rusya Premier Ligi’nin önemli takımlarından Zenit’in evi olan stadyum, 61 bin seyirci kapasitesine sahip. St Petersburg Stadı’nda 3 B grubu ve bir çeyrek final mücadelesi izleyeceğiz.

En küçük EURO 2020 stadyumu: Parken Stadyumu

Parken Stadyumu

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bulunan Parken Stadyumu, 1992 yılında kullanıma açılmıştır. Danimarka Ligi takımlarından FC København'ın evi olan stadyum, 43 bin seyirci kapasitesi ile EURO 2020 maçlarının oynanacağı en küçük stadyumlardan bir tanesi. Şehir merkezinden yürüme mesafesinde olan Parken Stadyumu’nda 4 B Grubu maçı ve bir son 16 mücadelesi izleyeceğiz.

UEFA EURO 2020 mücadelelerinin hangi ülkenin hangi stadyumunda yapılacağından ve kısaca bu stadyumların özelliklerinden bahsettik. Türkiye A Milli Futbol Takımımıza bu zorlu mücadelede başarılar diliyor ve bizim çocukları Wembley Stadyumu’nda oynanacak final mücadelesinde izlemeyi dört gözle bekliyoruz. 

34
13
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
34
13
3
3
2