Facebook On Binlerce Uygulamayı ‘Uygunsuz Veri Kullanımı’ Nedeniyle Askıya Aldı

3
3
1
0
0
Uygunsuz veri toplama ve veri satma yüzünden başı derde giren Facebook, bugün yaptığı bir duyuruda on binlerce uygulamayı askıya aldığını açıkladı. 400’den fazla geliştiricinin uygunsuz veri kullanımı gerçekleştirdiğini belirten Facebook, uygulamaların tam olarak ne yaptığını ise belirtmedi.

Geçtiğimiz seneden beri kullanıcılardan izinsiz veri toplama ve bu verileri kullanma suçundan ötürü başı yanan Facebook, yine bir ‘uygunsuz veri kullanımı’ başlığı altında ortaya çıktı ancak bu sefer duyurular Facebook’tan geldi. Facebook, üçüncü taraf geliştiricilerle ilgili devam eden araştırmanın şu ana kadarki süreçte on binlerce uygulamayı askıya aldığını açıkladı.

Bu araştırma, şirketin geçen yıldan başının yandığı ‘Cambridge Analytica’ skandalını düzeltebilmek için yürürlüğe soktuğu bir araştırma. Mayıs 2018 tarihinde 200 uygulamanın, Ağustos 2018’de 400 uygulamanın askıya alındığını belirten Facebook; şimdi ise en az 400 geliştiricinin on binlerce uygulamasının askıya alındığını belirtti. Garip olan ise şirketin bu uygulamaların bilgilerle tam olarak ne yaptığını hiçbir şekilde açıklamamış olması.

Bazı uygulamalar hâlâ test aşamasında

Facebook

Şirket, araştırmanın devam ettiğini ve uygunsuz veri kullanımı nedeniyle askıya alınan bazı uygulamaların henüz test aşamasında olduğunu belirtti. Facebook’un ortaklık başkan yardımcısı Ime Archibong, paylaştığı bir blog yazısında Facebook’un bazı uygulamaları tamamen yasakladığını belirtti.

Archibong, yasaklamalar hakkında “Bu yasaklamalar, sistemden alınan bilgilerin kullanıcı izni olmadan ve kimliği gizlenmeden paylaşılması, verinin topluma açık hale getirilmesi veya bizim politikalarımıza karşı gelecek herhangi sayısız sebepten ötürü gerçekleştirilebilir” açıklamasını yaparak bu konudaki tavırlarını net bir şekilde ifade etti.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/9/20/20876021/facebook-developers-apps-suspensions-data-privacy-cambridge-analytica
3
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
3
1
0
0