Finlandiya'nın 'Dünyanın En Mutlu Ülkesi' Olmasını Sağlayan 10 Gerçek

202
24
7
5
5
Dünyanın kimi ülkeleri hem tanıdığı sosyal haklar ile hem de doğal yapısı ile herkese 'keşke orada yaşasam' dedirtiyor ve Finlandiya da o ülkelerden biri.

Bildiğiniz üzere son dönemde tüm dünyada kuzey ülkelerinin popülaritesi artmış durumda. Özellikle doğal güzellikleri, sosyal yaşam, eğitimin kalitesi ve refah düzeyi ile de dünyanın en yaşanılası ülkeleri genelde kuzeyden çıkıyor.

Finlandiya da o ülkelerden biri ve yemyeşil ormanları seven herkes bir gün bu güzel ülkeyi en azından gidip görmek istiyor. Peki Finlandiya'yı bu kadar görülesi ve yaşanılası yapan nedir?

Finlandiya'nın %68'i yemyeşil ormanlarla kaplı

Global Forest Watch'a göre Finlandiya'nın yaklaşık %68'i ormanlarla kaplı. Karşılaştırma olması açısından, aynı oran Türkiye'de aynı kaynağa göre %11.

Ülkede toplamda 187 bin 888 adet göl var.

Finlandiya'da 500 metrekareden büyük 187 bin 888 göl var. Bu göllerin büyük kısmı görece 'küçük' diyebileceğimiz göllerden oluşsa da, ülkede 10 kilometrekareden büyük 309 göl mevcut.

Finlandiya'da halk rekabetten ve kaostan uzak sakin bir hayat yaşıyor; insanlar dışarıda çok vakit geçiriyor.

Helsinki Times'ta tam olarak böyle ifade edilmiş. Sakin bir hayat tarzı, rekabetin olmadığı, kendiyle barışık ve işbirliğine odaklı bir halk...  Ayrıca yine aynı kaynakta, Finlandiya'da insanların dış dünya hakkında çok da kaygı beslemediği ve stresten uzak bir hayat yaşadığı da belirtilmiş...

Finlandiya, suç oranı en düşük ülkelerden biri

Kuzey ülkelerinde genel olarak suç oranları düşük ve Finlandiya da bu konuda en güven verici ülkelerden biri. Suç oranı ise %1,15 seviyelerinde.

Finlandiya'da ebeveynler ücretsiz toplu taşıma ve bebekler için temel ihtiyaç paketleri gibi pek çok hakka sahip.

Bebek dünyaya geldikten sonra her iki ebeveyne de doğum izni veriliyor. Doğum izni resmi olarak 4 buçuk ay. Babaların ise çocukları iki yaşına gelinceye dek kullanabilecekleri doğum izni 2,2 ay. Ayrıca her iki ebeveyn için toplamda 6 aylık bir izin daha bulunuyor ve dileyen ebeveyn kullanabiliyor.

Ülke aynı zamanda geri dönüşüm konusunda en ileri ülkelerden birisi.

Finlandiya'da geri dönüşüm sistemleri oldukça gelişmiş durumda ve teşvik edici pek çok sistem uygulanıyor.

Avrupa'da kadınların oy kullanma hakkını ilk kazandıkları ülke Finlandiya.

Kadınların seçme ve seçilme hakkının tarihi pek çok ülkede 100 yıl geriye bile gitmiyor. Finlandiya ise bunu Avrupa'da hayata geçiren ilk ülke. Pek çok Avrupa ülkesi 1930'lardan sonra bu kararı uygulamaya koyarken, Finlandiya'da kadınlar 1907'de oy hakkı kazanmış.

Ülkede aynı zamanda dünyanın en etkiyelici manzaralarından olan kuzey ışıklarını izlemek mümkün.

Finlandiya tüm doğal güzelliklerine ve sosyal şartlarına ek olarak bir de büyüleyici kuzey ışıklarının izlenebildiği ülkelerden biri...

Ülke aynı zamanda eğitim sistemi ile dünyanın en iyileri arasında kabul ediliyor.

Finlandiya, eğitim konusunda dünyanın örnek aldığı ülkelerden biri. Yıllar önce atılan kararlı adımlar ile geliştirilen Finlandiya eğitim sistemi, Avrupa'nın en adil ve en başarılı eğitim sistemi olarak gösteriliyor.

Tüm bunların sonucunda, şaşırtıcı olmasa da Finlandiya pek çok ankette dünyanın en mutlu ülkesi olarak anılıyor.

Gerçekleştirilen anketler ve araştırmalar sonucunda Finlandiya, dünyanın en sevilen ülkeleri arasında genellikle ilk sırada yer alıyor.

Finlandiya'nın nüfusunun yaklaşık 5,5 milyon, yüzölçümünün ise yaklaşık 340 bin kilometre olduğunu da bir dipnot olarak ekleyelim. Yani, Türkiye'nin yaklaşık yarısı kadar bir ülkede, neredeyse İzmir nüfusu kadar insan yaşıyor...

202
24
7
5
5
Emoji İle Tepki Ver
202
24
7
5
5