Google’dan Kuantum Bilgisayarla İlgili Ağzınızı Açık Bırakacak Açıklama

126
14
8
5
4
Google’dan araştırmacılar, bilgisayar tarihini kökten değiştirecek bir atılım olan “kuantum üstünlüğüne” ulaştıklarını açıkladılar. Araştırmacılar, klasik bir bilgisayarın 10 bin yılda yapacağı bir işlemi kuantum bilgisayarla 200 saniyede yapabildiklerini belirttiler.

Google ve NASA’nın üzerinde ortak çalıştıkları kuantum bilgisayarına dair bilgiler geçtiğimiz ay “yanlışlıkla” paylaşılmıştı. Kuantum bilgisayara dair ortaya bilgiler çıkmasının ardından Google araştırmacıları, kuantum bilgisayarlar hakkında bir açıklama yaptılar. 

Google’da çalışan bilim insanları geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde kuantum bilgisayar çalışmalarını anlatan bir makale yayınladılar. Araştırmacılar, makalede, geçtiğimiz ay sızan bilgileri genişleterek açıkladılar. 

kuantum bilgisayar

Google araştırmacıları tarafından kaleme alınan makalede klasik bilgisayarların 10.000 yılda yapabileceği bir işlemi Sycamore ismi verdikleri kuantum bilgisayarla 200 saniyede yapabildiklerini açıkladılar. Bu 200 saniyelik işlem, kuantum bilgisayarlar aracılığıyla yapılmış ilk işlem oldu. İşlemle ilgili bilim insanları makalede, “Bilinen tüm klasik algoritmalara kıyasla hızdaki bu çarpıcı artış, bu özel hesaplama görevi için bir kuantum üstünlüğünün deneysel olarak gerçekleştirilmesidir” yazdılar. 

Araştırmacıların, kuantum bilgisayar sistemini test etmek için kullandıkları görev, şimdilik büyük ölçüde işe yaramaz olan, bir rastgele sayı üretme işlemidir. Google araştırmacıları, bu görevin başarı ile gerçekleştirilmesinin, pratik uygulamaların yolunu açtığını belirtiyor. Google, şimdi daha geniş kapsamlı operasyonlar yürütebilecek ve çeşitli alanlarda kullanılabilecek bir sistem kurmayı umuyor. 

google kuantum bilgisayar

Kuantum bilgisayar çalışmasında görev alan araştırmacılar, yayınladıkları bir blog yazısında, “Böyle bir cihaz, çok sayıda değerli uygulama vaat ediyor. Örneğin araba ve uçaklar için hafif piller, daha verimli bir şekilde gübre üretebilen yeni katalizörler ve daha etkili ilaçlar gibi yeni malzemeler tasarlamaya yardımcı olan kuantum hesaplama tasarlayabiliriz. Gerekli hesaplama yeteneklerini elde etmek için hala yıllarca sürecek mühendislik ve bilimsel çalışmalara ihtiyaç var. Ama şimdi açıkça bir yol görüyoruz ve ilerlemek istiyoruz” diye yazdılar.

Google araştırmacılarının, Nature dergisinde kuantum bilgisayarlar hakkında yayınladıkları makale IBM tarafından eleştirildi. IBM, Google’ın görevin zorluğu ve klasik bilgisayarların bu görevi ne kadar zamanda yapacağı konusunu abarttığını belirtti. IBM yayınladığı blog yazısında, görevin klasik bir bilgisayarda aslında 2.5 günde yapılabileceğini açıkladı. 

“Kuantum üstünlüğü” ifadesi, 2012 yılında John Preskill isimli bilim insanı tarafından ortaya atıldı. Şimdi Google’ın bu teknolojiyi gerçekleştiriyor olması önemli bir gelişme. Ancak şirketin bu konu hakkında daha fazla bilgiyi insanlarla paylaşması gerekiyor. Google, dışarı sızan bilginin haricindeki bilgileri önümüzdeki günlerde paylaşır mı bilemiyoruz. Google daha detaylı açıklamalar yapmadığı koşullarda IBM’in eleştirileri boşa düşürülemiyor.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/quantum-supremacy-google-ibm-computing-explained-meaning-science-a9167346.html
126
14
8
5
4
Emoji İle Tepki Ver
126
14
8
5
4