İnsanların Giderek Artan Bir Şekilde Elektrikli Otomobillere Yöneldiğini Kanıtlayan Araştırma

31
2
1
0
0
EY tarafından birçok farklı ülkede gerçekleştirilen çalışma, bu ülkelerin elektrikle çalışan arabalara karşı bakış açılarını gözler önüne seriyor. Kişilerden alınan cevaplar, dünyanın bazı yerlerinde elektrikli araçların büyük oranda tercih edileceğini gösteriyor. Fakat çalışmanın kapsadığı ülkelerin tümünün elektrikli araçlara sıcak baktığını söyleyemeyiz.

Elektrikli araçlar zaman geçtikçe piyasada kendilerine daha çok yer buluyorlar. Sessiz çalışmaları, benzin gibi yakıtlar kullanmadıklarından doğa dostu olmaları gibi birçok etken, bu araçları tüketiciler için çekici kılıyor. Buna ek olarak spor otomobillere kafa tutan, hatta onları geride bırakan birçok elektrikli model bulunuyor. Bu da, bu araçların çevreci olurken performansta geri kalmak zorunda olmadıklarını bizlere gösteriyor.

Peki bu araçlar teoride kulağa bu kadar hoş gelirken ve piyasadaki yeni modellerle gittikçe gelişirken, sizce kaç kişi bir sonraki aracının elektrikli olmasını istiyordur? EY tarafından gerçekleştirilen çalışma, farklı ülkelerin insanlarının elektrikli araçlara bakış açıları hakkında fikir edinmemizi sağlıyor. Gelin sonuçlara birlikte bakalım.

Süper lüks ve hızlı araçların cenneti İtalya’daki kişilerin çoğu elektrikli araçlardan yana:

Elektrikli araç

EY,  Avustralya, Kanada, Çin, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Yeni Zelanda, Singapur, Güney Kore, İsveç, Birleşik Krallık ve Amerika'dan toplamda 9.000 tüketicinin katıldığı bir anket düzenledi. Anket sonuçları, her ülkede farklı sonuçlar ortaya koydu:

Çin’den elde edilen verilere baktığımızda ankete katılanların yüzde 48’i, bir sonraki aracının elektrikli olacağını söylerken yüzde 43’lük bir kısmın da içten yanmalı motorlarla devam edecek gibi görünüyor. İsveç’te elektrikli araç tercih eden kişilerin oranı ise Çin’de olduğu gibi yüzde 48.

Güney Kore’ye geldiğimizde elektrikli araç alacak olan kişiler yüzde 51 oranla karşımıza çıkarken Singapur’da bu oran, yüzde 53’e çıkıyor. Ferrari ve Lamborghini gibi performanslı araç üreten şirketlerin bulunduğu İtalya’da elektrikli araç planları kuran kişiler ise tam olarak yüzde 63 oranla karşımıza çıkıyor.

Elektrikli Araç

Avustralya’da elektrikli araç alma planları olan kişilerin oranının sadece yüzde 17 olduğunu görebiliyoruz. Yine Avustralya’da içten yanmalı motora sahip olan araçlardan devam edeceğini söyleyen kişiler ise yüzde 75 oranla karşımıza çıkıyor. Amerika ve Hindistan’da yüzde 28’lik bir dilim elektrikli araç almayı planlıyor.

Yeni Zelanda’da ise yüzde 30’luk bir kesim elektrikli araç alma planları kurarken bu oranın Kanada’da yüzde 35, Almanya’da ise yüzde 38 olduğunu görüyoruz. Birleşik Krallık ve Japonya’ya geldiğimizde ise sırasıyla yüzde 40 ve 42’lik kesimin elektrikli araç planı var.

Bu anketlerdeki cevapların, ülkenin şarj istasyonu altyapısı gibi faktörler dışarıda bırakılarak verildiğini söyleyelim. Cevaplar verilirken dikkate alınan en önemli faktörler, araçların sahip olma maliyetleri ve çevre faktörü oldu.

Geçtiğimiz yıla göre gelişme var:

Geçtiğimiz yıl da aynı anketi yapan EY, insanların yalnızca %30'unun elektrikli ya da plug-in-hibrit otomobil tercih etmeyi planladığını ortaya koymuştu. Yani geçtiğimiz yıldan bu zamana kadar elektrikli otomobillere olan ilgi büyük oranda arttı.

Kaynak : https://arstechnica.com/cars/2021/07/41-percent-of-consumers-say-their-next-car-will-be-electric/
31
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
31
2
1
0
0