Hubble Uzay Teleskobu'ndan, Satürn'ün Nefes Kesici Fotoğrafı

27
1
1
1
0
1990 yılında yörüngeye fırlatılmış Hubble Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi’nin gaz devlerinden olan Satürn’ün bir görüntüsünü yakaladı. Teleskop tarafından yakalanan görüntü bilimsel olmasının yanı sıra çok güzel bir sanatsallığa da sahip.

Hubble Uzay Teleskobu, bakınca gerçekliğinden şüphe edeceğiniz bir Satürn fotoğrafı yakaladı. Fotoğraf o kadar düzenli ki görsele bakınca Satürn’ün yüzdüğü izlenimine kapılabiliyorsunuz.

Çevresinde bulunan halkayla akıllarda kalan gezegenin görüntüsü Dünya’ya en yakın olduğu anda 1,36 milyar km uzaklıktayken 20 Haziran 2019’da yakalandı. Görüntü, Hubble’ın Wide Field Camera 3’ü (Geniş Alan Kamerası 3, WFC 3) ile yakalandı.

Sanatsallık ve bilimsellik

Satürn

Teleskop tarafından geçtiğimiz aylarda yakalanan Satürn’ün görüntüsü oldukça sanatsal durmasının yanı sıra bilimsel de. Bu görsel, Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL, Dış Gezegen Atmosferlerinin Mirası) programının bir parçası. OPAL’in hedefi Güneş Sistemi’mizdeki gaz devi gezegenlerin uzun ana hatlı görsellerini toplamak ve bilim insanlarının bu gezegenlerin atmosferlerini anlamasını sağlamak. Çekilen yeni görüntü ise OPAL programı kapsamında Satürn’ün ikinci yıl fotoğrafı.

Satürn, oldukça durağan gibi gözükse de daha yakından bakıldığında aslında öyle olmadığı görülüyor. Gaz devleri ve fırtınalar denildiğinde akla ilk olarak kalıcı yatay fırtına şeritleri ve Büyük Kırmızı Noktası ile Jüpiter gelse de Satürn de oldukça aktif ve fırtınalı bir gezegen.

OPAL programı sayesinde gezegenin kuzey kutup bölgesindeki büyük altıgen fırtınanın yok olduğu biliniyor, küçük fırtınalar ise sık sık gelip gidiyor. Ayrıca gezegenin fırtına şeritlerinde de ufak değişiklikler yaşanıyor.

Gezegenin bu değişken özelliklerinin yanında kalıcı özellikleri de bulunuyor. Cassini tarafından yakalanan Satürn’ün kuzey kutbundaki altıgen fırtına hâlâ orada bulunuyor. Hatta bu fırtınayı ilk olarak 1981 yılında Voyager 1 uzay aracı fark etmişti.

NASA ayrıca Hubble’ın Satürn görüntülerinden oluşan hızlandırılmış bir video yayınladı. Videoda Satürn’ün 60’dan fazla uydusundan bazıları görülebiliyor. Video, 19-20 Haziran 2019 arasında çekilen 33 farklı görüntüden oluşuyor.

Hubble tarafından yakalanan Satürn'ün yeni görüntüsünün videosu:

Kaynak : https://www.physics-astronomy.org/2019/09/hubble-just-captured-breathtaking-new.html
27
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
27
1
1
1
0