İngilizcenizi Geliştirebileceğiniz Başlangıç Seviyesi İngilizce Kitap Önerileri

18
15
2
1
1
İngilizcenizi geliştirmenin eğlenceli ve kısa yollarından biri de İngilizce kitap okumaktır. Ancak İngilizce kitap seçerken çok dikkatli olmak gerek. Çünkü seviyenize uygun olmayan bir kitap kolayca hevesinizi kırıp İngilizce kitap okuma serüvenine başlamadan bitirmenize sebep olabilir. Eğer İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız ama başlangıç seviyesine uygun İngilizce kitap bulmakta zorlanıyorsanız bu haber tam size göre.

Yıllardır “anlıyorum ama konuşamıyorum...”, “bir türlü öğrenemiyorum...” gibi cümlelerin öznesi olan İngilizce öğrenme macerasında yapılabileceklerden biri de bolca İngilizce kitap okumaya çalışmak. Dikkat ettiyseniz okumak değil okumaya çalışmak dedik.

Düşünsenize, Türkçe bir kitabı elimize aldığımızda hele de dili biraz eski ve ağırsa okuduklarımızın hepsini anlamayabiliyoruz. Benzer şekilde İngilizceyi ilerletmek için de hepsini anlamasak bile İngilizce kitap okumaya çalışmak, İngilizce öğrenme sürecinde yapılabilecek en faydalı aktivitelerden biri. Dolayısıyla okuduklarınızın hepsini anlamamak sizi yıldırmasın.

Dil öğrenmenin en kilit noktalarından biri de kelime öğrenmek. Evet İngilizce kitap okurken temel amaçlarımızdan biri kelime dağarcığımızı genişletmek ama tek odak noktamız bu olursa ne okuduğumuz kitabın önümüze serdiği dünyadan keyif alabiliriz ne de kelimeleri kalıcı şekilde öğrenebiliriz. Dolayısıyla İngilizce kitap okumaya başlarken ilk zamanlarda içinde çok zor kelimeler bulunmayan kitaplarla başlayıp zaman içinde seviyeyi yükseltmekte fayda var. Haberimizde yer alan İngilizce kitapların hepsi başlangıç seviyesine uygun ancak yine de kendi aralarında da kelimelerin ve dilin zorluğu açısından bir sıralama yaptık.

Eğer İngilizce öğrenme sürecine girdiyseniz ama hangi kitapları okuyacağınızı bilmiyorsanız bu haber tam size göre. Gelin hepsi birlikte başlangıç seviyesi İngilizce kitaplara göz atalım.

Okuyarak kendinizi geliştirebileceğiniz İngilizce kitap önerileri:

  • Charlotte’s Web
  • Mieko and the Fifth Treasure
  • The House on Mango Street
  • The Giver
  • The Outsiders 
  • African Safari Adventures
  • Sincerely, Carter
  • Nine Lives to Die 
  • Thirteen Reasons Why
  • Peter Pan
  • Number the Stars
  • The Old Man and The Sea

Herkesin okuması gereken bir çocuk kitabı Charlotte’s Web

charlotte

Yazarı: E.B White

Kitabın kapağında gördüğünüz görsel sizi yanıltmasın. Evet bu bir çocuk kitabı ancak Charlotte’s Web, dünyanın dört bir yanından yetişkinin severek okuduğu bir kitap. Oldukça sade bir dille yazılmış olan bu İngilizce kitap, birçok ülkede eğitim müfredatına dahil edilmiştir. Charlotte’s Web, İngilizce kitap okuma ve anlama çalışmalarının yanı sıra içinizi ısıtacak bir kitap olması açısından tavsiye ediliyor.

İngilizcenizi geliştirirken Japon kültürüne dair izler de bulabileceğiniz Mieko and the Fifth Treasure

mieko
Yazarı: Eleanor Coerr

Mieko and the Fifth Treasure, bir çocuk kitabı. Ancak İngilizce kitap okuma sürecine yeni yeni girenler için en sık tavsiye edilen kitaplardan biri de bu. Epey kısa olan ve akıcı bir dille yazılan Mieko and the Fifth Treasure, Japon kültürüne ve tarihine ilgi duyan yetişkinler için de kaynak niteliğinde bir kitap aynı zamanda.

12 yaşındaki bir kızın hayatına göz atıyoruz: The House on Mango Street

mango

Yazarı: Sandra Cisneros

Genel anlamda betimlemelerin bol olduğu bir kitap olan The House on Mango Street’in dili o kadar da basit değil. Ancak bu gözünüzü korkutmasın. Çünkü kitaptaki cümleler kısa kısa. The House on Mango Street, Esperanza Cordero adlı 12 yaşındaki kızın hayatının bir yılını konu ediniyor. Bu kitap, İngilizce öğrenme maceranıza katkıda bulunurken bir yandan da farklı bir kültüre tanıklık etmenizi sağlıyor.

Oldukça sürükleyici bir kitap olan The Giver

giver

Yazarı: Lois Lowry

Anlaşılması kolay bir dille yazılan ve çok zor kelimeler içermeyen bu kitabın konusu da çok ilginç. Başlangıçta ütopya gibi görünen ama zamanla distopya olduğu fark edilen bir toplumda geçen bu kitap, okuyanı hızlıca etkisi altına alıyor. Bu yüzden de uzun bir kitap olmasına rağmen kolayca ve keyifle okunuyor.

Yazarın 18 yaşındayken yayımladığı The Outsiders

outsiders
Yazarı: S.E. Hinton

İngilizce kitap okumaya yeni yeni başlayanlara en çok önerilen kitaplardan biri The Outsiders. Kitaptaki cümlelerin kısa ve anlaşılır olması okumayı kolaylaştırdığı için son derece motive edici oluyor. Yazar daha 18 yaşındayken yayımlanan The Outsiders, şaşırtıcı şekilde derin meselelere odaklanıyor. Sosyoekonomik durumlarına göre ayrılan iki grup arasındaki çatışmaya tanıklık ettiğimiz kitabın bir de film versiyonu mevcut.

Gezi kitapları severlere uygun bir kitap: African Safari Adventures

adrican
Yazarı: Thomas Walsh

Basit ve akıcı bir İngilizce kitap arayanlar için uygun seçeneklerden biri de African Safari Adventures. Kitapta Uganda’daki bir hastanede gönüllü olarak çalışan doktor ve hemşire; Ruanda, Kenya ve Tanzanya’ya safari düzenliyorlar ve olaylar gelişiyor. İngilizce kelime dağarcığınızı genişletirken bir yandan da yeni yerler hakkında genel kültürünüzü geliştirecek bir kitap olduğu için African Safari Adventures tavsiye edilebilir.

Bu sefer aşkı bir erkeğin ağzından dinliyoruz: Sincerely, Carter

carter

Yazarı: Whitney Gracia Williams

“Hafif” ya da “kumsalda okumalık” bir İngilizce kitap arıyorsanız bu kitap güzel bir seçenek olabilir. Sade ve kolay bir dille yazılan Sincerely, Carter, en yakın arkadaşına aşık olan bir erkeğin bakış açısından anlatılıyor. Kitaplarda aşk meşk meselelerinin genelde kadınların ağzından anlatılmasına alışkın olduğumuzdan bu kitabın bir erkek karakterin ağzından anlatılması da farklılık yaratıyor.

Tam polisiye severlere göre: Nine Lives to Die

nine lives to die

Yazarı: Rita Mae Brown

Sade bir dil ve gerçekçi diyaloglar kullanılan Nine Lives to Die, bir polisiye romanı. Polisiye romanlarda bazen fazla karakter olması sebebiyle okurken kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Ancak bu kitabın başında karakterler sıralandığı için kimin kim olduğunu karıştırma ihtimaliniz daha az. ABD’nin Virginia eyaletinde geçen bu kitapta, küçük bir kasabada yaşanan şüpheli ölümleri görüyoruz. Bu polisiye hikayede hayvanlar bile kendi aralarında sade ve anlaşılması kolay bir dille konuşuyor.

Dizisinin kitaptan daha popüler olduğu bir kitap: Thirteen Reasons Why

thirteen
Yazarı: Jay Asher

Bu kitabı dizi versiyonu sebebiyle duymuş olabilirsiniz. Aslında eğlenceli bir gençlik kitabı gibi görünse de derin konulara yer verilen bu kitapta oldukça basit bir dil kullanılıyor. Kitap, Hannah Baker adlı lise birinci sınıf öğrencisinin intihar etmesinin 13 sebebine odaklanıyor. Kitaptaki cümlelerin kısa ve kullanılan dilin sade olması açısından tercih edilebilir bir kitap.

Hepimizin aşina olduğu bir hikâye: Peter Pan

peter
Yazarı: J. M. Barrie

Popüler bir kitap olan Peter Pan, çocuklara yönelik olarak yazılmış bir kitap. Ancak İngilizce öğrenme sürecinin başlarında olup İngilizce kitap arayanlar için tercih edilebilir bir kitap aynı zamanda. Doğal olarak sade bir dille yazılan Peter Pan’i anlamak da kolay olduğu için İngilizce öğrenme sürecinde insanı motive edecek nitelikte bir kitap.

İkinci Dünya Savaşı'yla ilgilenenlere: Numbers the Stars

number the stars

Yazarı: Lois Lowry

Eğer başlangıç seviyesi İngilizce kitap arıyorsanız ve de İkinci Dünya Savaşı’na ilginiz varsa bu kitap tam size göre. Number the Stars, gerçek hayata dayanan gerçekçi bir roman. Diğer tarihi romanların aksine anlaması da oldukça kolay. Eğer İkinci Dünya Savaşı’na dair biraz ön bilginiz varsa bu kitap ilginizi çekebilir. Ancak eğer bilginiz yoksa ve yine de okumak istiyorsanız öncesinde biraz bilgi edinmeniz tavsiye olunur zira direkt başlarsanız olayları anlamaya çalışmaktan kitabın keyfine pek varamayabilirsiniz.

İnsan doğaya karşı: The Old Man and The Sea

old man and the sea

Yazarı: Ernest Hemingway

Klasik eserlerden biri olan The Old Man and The Sea, aslında dili kolay olan bir kitap değil. Hatta ülkemizde birçok İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde okutulan kitaplardan biri. Kitapta yaşlı bir balıkçının denizde yaşadığı bir mücadeleye tanıklık ediyoruz. İçinde zor kelimeler bulunsa da The Old Man and The Sea, kısa bir kitap olduğu için okuyanı motive edebilir. Edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olması sebebiyle biraz zorlayabilecek olmasına rağmen tavsiye edilebilecek bir kitap.

Kaynak: Fluentu, Cambly, WSE

18
15
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
18
15
2
1
1