iOS ve iCloud Bilgilerini Çalan Korsan Yazılım: Pegasus

27
9
5
0
0
Güvenlik güçlerinin zaman zaman suçluların telefonlarında kanıt, fotoğraf ve delilleri saklayabileceğini öne sürerek Apple’ın kapısını çaldığını biliyoruz ancak Apple, "Kişisel Verilerin Korunması" adı altında bu bilgileri hiç kimseyle paylaşmıyor. Bu noktadan yola çıkan İsrail merkezli bir yazılım şirketi, Apple cihazlarındaki bilgileri hükûmetlerin emrine sunan Pegasus adında bir yazılım geliştirdi.

Geçtiğimiz aylarda bir dönem büyük tepki toplayan korsan yazılım Pegasus, şu sıralar tekrar gündemde. Financial Times’ın haberine göre siber istihbarat odaklı İsrail teknoloji firması NSO Grup, "Pegasus" olarak adlandırılan bir yazılım geliştirdi.

Bu yazılım sayesinde korsanlar; iPhone’ları bozmakla kalmıyor, iCloud hesaplarından verileri de çalıyorlar. Söylenenlere göre bu yazılım, kullanıcıların daha önce telefonundan silmiş olduğu fakat iCloud’da arşivlenmiş fotoğraf, mesaj, rehber, konum bilgileri gibi birçok kişisel veriyi yakalayabiliyor. Bunların yanı sıra Pegasus, cihazınızın kamerasına ve mikrofonuna dahi erişim sağlayabiliyor. Hatta Pegasus, tuş kilidinizi açıp ekran görüntüsü alabiliyor.

Hack

Yazılımın geliştiricisi NSO Grup ise “ Pegasus, soruşturmalarda ve mahkemelerde kullanılacak” açıklamasıyla topu hükûmetlere atıyor. Firma, yazılımlarının çok ileri seviyede olduğunu söyleyip Apple’ın iki faktörlü kimlik doğrulamasını dahi kolaylıkla atlayabileceğini ve kullanıcıyı şüpheli bir şey olup bittiğinden haberdar etmeyeceğini öne sürerek övünüyor. Yani kullanıcılar, verilerinin cihazlarından toplandığını bile bilmeyecek.

Araştırmalara göre Pegasus, genellikle İsrail’de bulunan kullanıcıları hedefliyor ancak Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Meksika ve ülkemizdeki kullanıcıların da hedef alındığı uzmanlarca sıkça belirtiliyor.

NSO Grup Merkez Bİnası

Apple tarafı ise Pegasus’un varlığını kabul etti fakat bu yazılımın kullanıcılar için bir tehdit olmadığını ve bu yazılımın yaygın olarak kullanılmadığını söyledi. 

Pegasus gibi casus yazılımlardan korunmak için uzmanların önerisi ise şu şekilde: "Telefonlarınızı zamanında güncelleyin, bilinmeyen kaynak linklerine tıklamaktan kaçının, antivirüs programları kullanın."

Kaynak : https://www.ubergizmo.com/2019/07/new-malware-discovered-can-steal-data-from-both-ios-and-icloud-accounts/
27
9
5
0
0
Emoji İle Tepki Ver
27
9
5
0
0