İran Hodro, Türkiye'ye Otomobil Üretim Fabrikası Kuruyor

56
23
22
3
3
İran'ın otomobil devlerinden "İran Hodro", Türkiye'de fabrika kuruyor. Van'da kurulacak olan fabrikada hem parça üretimi hem de parçaların birleştirilmesi yapılacak.

Türkiye son birkaç aydır Alman otomobil devi Volkswagen'in kurmayı planladığı üretim tesisini konuşuyor. Bu yatırımla ilgili çalışmalar devam ederken şimdi, İran merkezli otomobil üreticisi olan bir şirket, Türkiye'ye üretim tesisi açma kararı aldı. Khodro Company (İran Hodro) olarak isimlendirilen bu şirketin Türkiye'deki fabrikası ise Van'a kurulacak.

İran hükümetinin, ülkedeki şirketlere yönelik yaptırımları, İranlı şirketlerin Türkiye'yi cazibe merkezi olarak görmesine neden oluyor. Geçtiğimiz dönemlerde farklı sektörlerdeki İran şirketleri de tıpkı Khodro Company'nin aldığı gibi bazı kararlar almış ve merkezlerini Türkiye'ye taşımışlardı. Ancak ilk kez İranlı bir otomobil üreticisi, Türkiye'ye fabrika kurma kararı almış durumda. 

Khodro Company

İran Hodro'nun CEO'su Farshad Moqimi, geçtiğimiz dönemlerde Türkiye'ye bir ziyaret düzenledi ve bu ziyaret kapsamında Van'ı ziyaret etti. Burada ekibiyle birlikte bazı temaslarda bulunan Moqimi, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ile toplantılar düzenledi. Şirket bu görüşmede, Van Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim gibi isimlerle de görüşlerini paylaştı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, şirket planlarının ciddi olduğunu ve daha çok, minibüs ile kamyonet ürettiklerini aktardı. Bilmez, şirketin neden Van'ı tercih ettiği konusuna da değindi ve ana merkezlerinden uzaklaşmak istemedikleri için böyle bir karar aldıklarını söyledi. Valinin açıklamalarına göre İran Hodro, araç parçalarını Türkiye, İran ve Kanada'da üretecek, ardından da Van'daki tesiste birleştirecek. 

İran Hodro

Şirketin verdiği nihai karar, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile yaptıkları görüşmenin ardından duyuruldu. Van Organize Sanayi bölgesinde 50 hektarlık alan tesis edilen şirket, ilk etapta bin kadar işçi istihdamı yapacak. Şirketin Türkiye'deki üretimine ne zaman başlayacağı ise şu an için bilinmiyor.

Kaynak : https://tr.motor1.com/news/379835/iranli-khodro-company-turkiye-yatirimi/
56
23
22
3
3
Emoji İle Tepki Ver
56
23
22
3
3