Elektrikli Otomobillerde Çığır Açacak Pil Teknolojisi Duyuruldu

30
9
3
1
1
ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Argonne Ulusal Laboratuvarları, elektrikli araçlarda kullanılan Lityum iyon bataryaları daha hızlı şarj etmek için yeni bir yöntem keşfetti. Bu yöntemde bataryaları şarj etmek için ışık kullanılıyor.

Akıllı otomobil pazarının önündeki en büyük engellerden biri, araçların şarj süresinin uzunluğudur. Çoğu kişi için aracın şarj olmasını beklemek oldukça caydırıcı. Bu durumun farkında olan otomobil üreticileri, elektrikli otomobil tanıtımlarında sık sık şarj süresine vurgu yapıyor. 

Konuyla ilgili araştırma yapanlar yalnızca otomobil firmaları değil. ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Arogenne Ulusal Laboratuvarı, bu konuyu araştıran yüzlerce kurumdan biri. Kurumdan yapılan açıklamada, ticari hale getirilmesi halinde elektronik otomobil pazarında çok ciddi atılım sağlayacak bir şarj teknolojisinin geliştirildiği duyuruldu. 

‘Işık hızında’ şarj

ışıkla şarj

Yeni teknoloji ile birlikte temelde bataryaların katotları ışığa maruz bırakılacak. Işık da cihazların şarj olma süresini azaltacak. 

Genelde lityum iyon bataryalar çok yavaş şarj oluyor ve şarj işleminin tamamlanması için elektrokimyasal tepkimenin tamamlanması gerekiyor. Bu da lityumu oksit katottan ayırıp grafit anota eklemeyi gerektiriyor. 

Araştırmacılardan Christopher Johnson “Şarj reaksiyon süresini, daha yüksek akım nedeniyle elektrotlara zarar vermeden büyük oranda kısaltmak istedik” dedi. Bu amaçla küçük lityum iyon hücreleri oluşturan araştırmacılar, bu hücrelere transparan kuartz pencereler koydu. Daha sonra da bu hücreleri hem ışık altında hem de karanlıkta incelediler. 

Elektrikli otomobillerin en büyük derdi şarj süresi

elektrikli araç

Araştırmacılar bu çalışmada ışığın reaksiyona yardımcı olacağı teorisi üzerine yola çıktıklarını söyledi. Şarj sırasında ışıktan fotonları şarj işlemini hızlandırıyor. Sistemde katot olarak Lityum manganez kullanılıyor. 

Buradaki anahtar materyal ise LMO (lityum magnezyum oksit) zira bu yapı, ışıkla etkileşebilen bir yarı iletken olarak biliniyor. LMO kendi yapısını ışıkla daha kolay değişitirebiliyor. 

Enerji Bakanlığı’nın Verimli ve Yenilenebilir Otomobil Enerji Teknolojileri Ofisi, hızlı şarj özelliğinin elektrikli otomobillerin kitleler tarafından kabul görmesi için temel gereksinim olduğunu söyledi. Ulaşılmaya çalışılan hedef ise araçları 15 dakika içerisinde şarj etmek. Geçtiğimiz günlerde Çin’den benzer bir çalışmanın haberi gelmişti. Amerikalı araştırmacıların çalışması da Nature Communications’da yayınlandı. 

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-10-lithium-ion-batteries.html
30
9
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
30
9
3
1
1