İsrail Başaramadı: Beresheet Uzay Aracı Ay’a Çarparak Paramparça Oldu

211
36
13
7
1
İsrail’in 8 yıldır üzerinde çalıştığı Ay kaşif aracı Beresheet, Ay’a iniş yapmaya çalışırken paramparça oldu.

İsrail’in büyük umutlarla Ay’a gönderdiği Beresheet uzay aracı, başarılı bir iniş gerçekleştiremeyerek Ay’a çakıldı. Geçen ay Ay’ın yörüngesine başarıyla yerleşen uzay aracı, bugün saat 22.00’da Ay’ın yüzeyine inmeyi denedi, ancak iniş denemesi başarısızlıkla sonuçlandı.

SpaceIL isimli firma tarafından geliştirilen uzay aracının yaşadığı başarısız iniş canlı yayın sırasında açıklandı. Israel Aerospace Industries (IAI) genel müdürü Opher Doron tarafından yapılan açıklamada, “Uzay aracında bir problem yaşandı; maalesef Ay’a başarıyla inmeyi başaramadık” diyerek 8 yıldır uğraşılan projenin başarısızlığını dile getirdi.

Beresheet’in iniş girişimini SpaceIL’in kontrol merkezinden izleyen İsrail Başkanı Benjamin Netanyahu ise, “İlkinde başaramazsanız, tekrar deneyin” diyerek uzay araştırmalarına destek olmaya devam edeceğinin sinyallerini vermiş oldu.

Ay’ın Fatihi Hala 3 Ülke

Bu gelişmeyle birlikte, Ay’a iniş yapabilen ülke sayısında bir artış yaşanmadı. Ay’a iniş yapan 4. ülke olmak için çalışmalar yapan İsrail; Sovyetler Birliği (Rusya), ABD ve Çin’in yakaladığı başarıyı tekrarlayamadı.

Beresheet, Ay’a başarılı iniş yapmayı başarsaydı, bir şirket tarafından geliştirilip Ay’a başarılı iniş yapan ilk uzay aracı da olacaktı, ancak yaşanan aksilikler sonucunda SpaceIL bu ünvanı daha uzun süre alamayacak gibi duruyor.

Kaynak : https://www.space.com/israeli-beresheet-moon-landing-attempt-fails.html
211
36
13
7
1
Emoji İle Tepki Ver
211
36
13
7
1