Japonya'yı Vuran Tayfun Sonrası Ortaya Çıkan, Kıyamet Filmlerini Andıran Görüntüler

47
11
7
5
1
Japonya’da iki gün önce başlayan Hagibis Tayfunu, ülkede felaket manzaralarının ortaya çıkmasına neden oldu. Hagibis Tayfunu, 1958’teki Ida Kasırgası’ndan sonra Japonya’yı vuran en kötü fırtına olarak tarihe geçti.

Geçtiğimiz hafta sonu Japonya’yı etkisi altına Hagibis Tayfunu, son 60 yılın en şiddetli tayfunu oldu. Hagibis Tayfunu’nda 28 kişinin hayatını kaybettiği, 177 kişinin de yaralandığı Japon yayın kuruluşu NHK tarafından bildirildi. 

Hagibis Tayfunu ve 1958’de Japonya’yı vuran Ida Kasırgası birbirine çok benziyor. Her iki kasırga da Batı Pasifik’te oluştu ve hızlı bir şekilde 5. kategori kasırga aşamasına geldi. Her iki kasırga da, karaya ulaştıklarında çok zayıfladılar, çok yağmur yağdırdılar. Kasırgalar nedeniyle yağan yağmurlar yıkıcı toprak kaymalarına neden oldu.

hagibis kasırgası

Ida Kasırgası sırasında 43.18 cm yağış gerçekleşti. Ida Kasırgası’nın yaşandığı döneme göre daha sıcak aylarda olduğumuz için bulutlar daha fazla nem tutuyor ve bu nemi karada serbest bırakıyor. Son birkaç gündür kaydedilen verilere göre Tokyo’nun dışında olan Hakone’ye 93.98 cm yağmur düştü. Bu kadar büyük miktardaki yağışlar, sel ve toprak kaymasını tetikler. Hagibis Kasırgası’ndan en fazla etkilenen bölge Mt. Fuji oldu.

hagibis kasırgası

Japonya’nın yayın kuruluşlarının açıkladığına göre Hagibis Kasırgası’nda 28 kişi hayatını kaybetti. Kasırga sırasında ve sonrasında da 177 kişi yaralandı. Ancak bu rakamlar Ida Kasırgası’nın arkasında bıraktığı rakamlarla karşılaştırıldığında Japonya’nın yaşadığı dönüşüm ortaya çıkıyor. 1958 yılında Ida Kasırgası nedeniyle 1200 kişi hayatını kaybetmişti. 

Japonya, yaşanabilecek doğal afetlere karşı ülke genelindeki yüksek dereceli bir modernizasyon gerçekleştirmiş ve bu sayede Hagibis Kasırgası’na karşı hazırlıklı durumdaydı. Japonya’nın bu kadar hazırlıklı olmasına rağmen felaketin ardından kalan görüntüler, fazlasıyla üzücü. 

Hagibis Kasırgası’nda hızlı tren hatları, yollar, köprüler zarar gördü. Kasırga nedeniyle, Fukushima nükleer kazasından arta kalan atık tanklarından biri, nehre karıştı. 

Hagibis gibi kasırgalar, çok yaygın ve çok hızlı bir şekilde büyüyebiliyor. Görünen o ki, bu kasırgaya Japonya hariç bir ülke maruz kalsaydı başa çıkmakta Japonya’dan çok daha fazla zorlanacaktı. Başka bir deyişle, kasırganın arkasından Japonya’da ortaya çıkan görüntüler, başka ülkelerde gerçekleşen kasırga sonrası görüntülerine göre daha umut verici. 

hagibis kasırgası

Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle fırtınaların artacağını ve büyüyeceğini düşünüyor. Yaşanan doğal felaketlerden de yola çıkarak, yeni doğal felaketler için uyum ve hazırlık içinde olmalıyız. Japonya, en az 60 yıldır doğal felaketlere karşı bir hazırlık ve uyum süreci uyguluyor. 60 yıllı bir çalışmanın sonunda yüzlerce insanın hayatını kaybetmesi önlendi. 

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/ericmack/2019/10/13/images-of-typhoon-hagibis-overwhelming-japan-are-stunning/#40a58cd93d73
47
11
7
5
1
Emoji İle Tepki Ver
47
11
7
5
1