Kayseri’de 50 Metre Aralıklarla 7,5 Milyon Yıllık 2 Choerolophodon Fosili Bulundu

65
7
4
2
1
Kayseri’nin Yamula Barajı kıyılarında yapılan kazı çalışmalarında soyu tükenmiş fil sınıfına ait 2 Choerolophodon fosili bulundu. Bu fosiller, özenle çıkarılarak incelenmek üzere laboratuvara gönderilecek.

Bundan 2 yıl önce Kayseri’de keçi otlatan bir çoban tarafından bulunan dev bir fosil parçasının ardından Yamula Barajı kıyısında kazı çalışmaları yapmaya başlayan uzmanlar, 50 metre arayla 7,5 milyon yıllık olduğu düşünülen Choerolophodon (soyu tükenmiş fil) cinsine ait iki fosil buldu. 

Merkez Kocasinan ilçesinin Yamula Barajı kıyısında 14 kişiyle gerçekleştirilen kazı çalışmaları, bu zamana kadar fil, zürafa, at ve gergedana ait 7,5 milyon yıllık pek çok fosile ev sahipliği yapmıştı. Kısa süre önce kazı çalışmalarına ara veren ekip, gerçekleştirilen etüt çalışmalarının ardından bölgedeki çalışmalarına yeniden başladı.

Yamula Barajı’nın kıyısında ve Barsama Bölgesi’nde yapılan çalışmalar, esas olarak Emmiler, Taşhan ve Çevril bölgelerinde sürdürüldü. Çevril bölgesinde 50 metre aralıklarla bulunan iki “Choerolophodon” fosili, Prof. Dr. Okşan Başoğlu liderliğinde çıkarılarak alçı ceket yöntemiyle temizlenerek incelenmek üzere laboratuvara gönderilecek.

Yeni fosiller bulunuyor

Kayseri’deki kazı çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Uzman Antropolog Özge Kahya, “Çalışmalarımıza Taşhan ve Emmiler bölgesine ağırlık verdik. Bu yıl ki çalışmalarda bulduğumuz fosil file ait olup 7,5 milyon yıl geçmişe sahiptir. Bulduğumuz fosil iki farklı file aittir. Su seviyesi düştükçe yeni fosiller bulmaktayız. Geçen hafta Obruk Mağara Araştırma Grubundan Ali Ethem ve ekibi çalışma yaptı. Su altı aramalarında birçok fosil kalıntısına rastladık. Yamula Barajı'nda kurtarma kazısını eylül sonuna kadar yapacağız. Daha sonra kış döneminde de bulduğumuz fosillerin güçlendirme ve laboratuvar çalışmaları yapılacak. Yamula Barajı'nın üçte ikisi  fosil bulma alanımız. Kazı çalışmaları yıllarca sürecek. Bulunan fosiller gerekli incelemelerin ardından çalışmaları başlamış olan fosil müzesinde sergilenecek” ifadelerini kullandı.

Kaynak : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/kayseride-heyecanlandiran-gelisme-50-metre-aralikla-bulundular-41576470
65
7
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
65
7
4
2
1