Kuantum Bilgisayar ile 69 Bin Bitcoin Kazabilmek Mümkün mü?

42
4
4
2
1
Kuantum bilgisayarların çok yüksek seviyelerde işlem hacmi olduğu ve şifreleri kırma konusunda ayrıca yetenekli olduğu biliniyor. Bu bilgisayarların kayıp bitcoinlere erişim sağlaması şu an için pek mümkün gözükmüyor olsa da bu durum yakında değişebilir.

Neredeyse bedavadan 700 milyon dolar kazanmak ister misiniz? Bunun için tek yapmanız gereken bir kripto cüzdanın şifresini kırmak ama bugüne kadar başarabilen çıkmadı. Peki kuantum bilgisayarlar bunu başarabilir mi?

Aslında bu tartışma, bir Twitter kullanıcısının gönderisiyle başlamış olsa da kuantum bilgisayarların şu anda hangi aşamada olduğuna ve gelecekte de hangi noktaya gelebileceğine dair bir ipucu veriyor. 

2 yıldır kırılamayan cüzdan

kripto para

Kripto Twitter kullanıcısı Alon Gal, platformdaki yaklaşık 30 bin takipçisine bir soru yönelterek, içinde 69 bin Bitcoin olan bir kripto para cüzdanına nasıl girebileceğini sordu. Gal’ın gönderisine göre içinde yaklaşık 700 milyon dolarlık Bitcoin bulunan bu cüzdan, 2 yıldır elden ele gezse de kimse şifreyi kırmayı bulamadı.

Alon Gal, gönderisinde şaka yollu olarak Google’dan kendisine “bir kuantum bilgisayarı ayarlamalarını” istedi. Tabii ki Google böyle bir şey yapmayacak ancak kuantum bilgisayarları gerçekten de bu şifreleri çözebilecek kapasiteye sahip mi?

Bu sorunun cevabı hayır ancak bu kesin bir 'hayır' değil. Daha ziyade “henüz değil” şeklinde cevap vermek gerekiyor. Pek çok kişiye göre bu alandaki ilerlemeler, blok zincir uygulamalarının güvenilirliğini tehlikeye sokabilir. 

İnternet dışı para aktarımı mümkün mü?

kuantum bilgisayar

Daha önce Çin’de yapılan çalışmalarda, kuantum dolaşıklığı kullanılarak 1300 kilometre mesafeden şifreleme anahtarı değiştirmek mümkün olmuştu. Yeni ilerlemeler sonucunda internet olmasa bile işlem yapılabilir.

Öte yandan geçtiğimiz yıl, eski Bitcoin geliştiricilerinden Peter Todd, normalde 10 bin yıl sürecek olan işlemleri 3 dakika 20 saniyede yapan kuantum bilgisayar, kriptografiyi kırmaya hiç de yakın değil. Denetim firması Deloitte’e göre ise durum hiç de böyle değil, şu andaki kuantum bilgisayarlar, kripto para dolanımının %25’ini tehdit ediyor. Sonucun nasıl olacağı ise şu anda bilinmiyor.

Kaynak : https://cointelegraph.com/news/no-a-quantum-computer-won-t-instantly-reward-you-with-69-000-bitcoins-yet
42
4
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
42
4
4
2
1