Bir Zamanlar Mars'ta Su Olduğunu Gösteren Yeni Görüntüler Ortaya Çıktı

24
5
3
3
0
ESA’nın Mars Express misyonunda çekilen yeni görüntüler, Mars’ta Nirgal Vallis adında kurumuş bir nehir vadisini gösteriyor. Araştırmacılar, nehrin yaklaşık 3,5 ila 4 milyar yıl önce kuruduğunu ve geçmişte 700 kilometre boyunca uzandığını düşünüyorlar.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) tarafından paylaşılan yeni görüntüler, Mars'taki suyun tarihi hakkında daha fazla bilgiyi açığa çıkardı. Görüntülerden yola çıkan bilim insanları, Mars’ın milyarlarca yıl önce ısıyı hapseden ve sıvı suyun yüzeyde var olmasına izin veren yoğun ve kalın bir atmosfere sahip olduğuna inanıyor.

ESA’nın “Mars Express” misyonu kapsamında çekilen görüntüler, Mars ekvatorunun hemen güneyinde bulunan Nirgal Vallis adlı kurumuş bir nehir sistemini olduğunu gösteriyor. Yaklaşık 700 kilometre boyunca uzanan nehir yatağının milyonlarca yıl boyunca yüzeye çarpan meteorlar ve kayalara çarpan dalgalar sayesinde şekillendiğine inanılıyor.

Nehir yatağı, yaklaşık 4 milyar yıllık bir geçmişe sahip:

Mars'ta Su Kalıntıları

Elde edilen bulgular neticesinde kalıntıların 3,5 ila 4 milyar yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor ve aynı dönemde Gale Kraterinin yüzeyinin şimdi olduğundan çok daha farklı olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda ekvatorun yakınında bulunan bu krater, NASA’nın Curiosity gezicisinin şu anda araştırdığı yer. Bu araştırmada görev alan gezici, yüzeyde bulunan çatlaklar ağının bir görüntüsünü yakalamayı başardı ve bu, kurudukça kırılan bir yerde çamur olduğunu gösteriyor. Bu da araştırmanın yapıldığı bölgede geçmişte bir nehir olduğu iddialarını güçlendiriyor.

Curiosity keşif aracı, şu anda Gale Kraterinde bulunan Mount Sharp dağını yavaş yavaş tırmanıyor. Bu dağın daha dik kısımları, zamanla bilim insanlarının Mars çevresi ve farklı ana kaya katmanları hakkında daha fazla bilgi edinmesini sağlıyor. Curiosity, halihazırda kil minerallerinin bulunduğu bir bölgede bulunduğu için “kil içeren birim” olarak adlandırılan bir alanda bulunuyor, ancak yakında “sülfat içeren birim” e geçecek ve bu yeni bölgede farklı katmanların olabileceğine inanılıyor.

NASA’nın Curiosity keşif aracı, önümüzdeki birkaç yıl içinde Mars'ın çevresel geçmişini ve nasıl oluştuğunu anlama umuduyla bu katmanları yakından inceleyecek. Araştırmalar boyunca NASA, Mars tarihinde ortaya çıkmış ve daha kuru koşullarda oluşmuş kalıntılar bulmayı hedefliyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/nasa-esa-images-water-mars/
24
5
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
24
5
3
3
0