NASA, Ay Görevlerinde Japonya Uzay Ajansı ile Çalışacak

8
2
2
2
2
Japonya Uzay Ajansı (JAXA) ile NASA arasında, Ay’a yeniden insan götürmeyi amaçlayan Artemis görevi için iş birliği yapılacağı doğrulandı. Anlaşmayı Japan Times adlı basın kuruluşu duyurdu.

Japon Uzay Ajansı (JAXA) ile Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2024 yılında Ay’a yeniden insanlı görev gerçekleştirilmesi çalışmalarında iş birliği yapmaya karar verdiklerini açıkladı. NASA yöneticisi James Bridenstine ve JAXA başkanı Hiroshi Yamakawa Tokyo’da buluştu ve ortak girişim üzerinde anlaşmaya vardı. 

Yapılan ortak açıklamada “Bu çabalar iki ajansın Uluslararası Uzay İstasyonu ve çeşitli projelere yayılan, uzun bir geçmişi olan iş birliği üzerine inşa edilmiştir. Her iki ajansın liderleri de NASA ve JAXA arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğini insanlı Ay yüzeyi ve nihai olarak da Mars’ın kolonileştirilmesi aktiviteleri için genişletme arzularını ifade etti” denildi. 

nasa ve jaxa yöneticileri

Anlaşma kapsamında NASA ve JAXA, Ay görevleri için yörüngede bir ikmal üssü oluşturulması konusunda iş birliği yapacak. Japon yetkiler daha önce proje maliyetleri nedeniyle çekincelere sahip olsa da NASA onlara uygun bir çalışma ortamı sunacağını belirtti. 

Ek olarak NASA, JAXA’nın SLIM adlı Ay inceleme aracı projesine destek vereceğini açıkladı. Bu yüzey aracı, Ay’a inişi zorlaştırabilen bir konu olan kraterlerin tanımlanması konusunda kullanılacak. SLIM bu proje için özelleştirilmiş nesne tanıma sistemlerine sahip. 

Ayrıca iki ajansın ileride gerçekleştirebilecekleri potansiyel projeler de masaya yatırıldı. Bu projeler arasında basınçlı mürettebat araçları, taşımacılık araçları ve kaynak verimlilik araçları da yer alıyor. 

NASA ve JAXA geçmişte de beraber çalışmalar yapmıştı. Bu projeler arasında en bilineni ise küresel yağışları izlemek için yapılan uydu GMP ve uydunun fırlatılmasında kullanılan roket olmuştu. 

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/nasa-jaxa-lunar-landings/
8
2
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
8
2
2
2
2