Notre Dame Yangınında Katedralin İçini Söndüren Robot: Colossus (Video)

30
12
4
4
2
800 yıllık tarihe sahip olan Notre Dame Katedrali'nde yaşanan yangınından detaylar gelmeye devam ediyor. İtfaiye erlerinin içeriye girmelerinin mümkün olmadığı sırada gönderilen Colossus isimli robot, bu kısımlardaki yangını söndürmek için çalışmış.

Bilindiği üzere Paris'te yaşanan yangın sırasında, katedralin büyük bir bölümü ağır hasar gördü. Yangından ağır hasarla kurtulan katedralin iç mekanlarını söndürmek için Colossus isminde bir robottan faydalanıldığı ortaya çıktı.

Yangın çıktığı andan itibaren başlayan yoğun söndürme çalışmaları, ne yazık ki ortaya çıkan ağır hasarı engellemeye yetmedi. Katedralin çatısının yandığı sırada, itfaiye erlerinin katedralin iç kısmına girmeleri mümkün değildi. Çatının ve kulenin çökme riski olduğu olduğu için itfaiye erleri yerine, uzaktan kumandalı bir itfaiye robotu olan Colossus içeri girdi. Çatı henüz çökmeden içeri giren Colossus, söndürme çalışmalarına içeriden yardım etti.

Zor koşullar için üretilen Colossus, bir hayli güçlü. 300 metrelik uzaktan kumanda kapsama alanına sahip olan robot, en kötü şartlarda bile istenilen hedefe ulaşabiliyor. Bulunduğu ortamda engelleri kaldırabiliyor ve yaralıları taşıyabiliyor. Robotun ağırlık taşıma kapasitesi yaklaşık 500 kg. Özel olarak üretilmiş su geçirmez ve yüksek sıcaklığa dayanıklı lityum iyon pilleriyle çalışan elektrikli motorlara sahip Colossus'ın gövdesi de, yangınlara dayanıklı olacak şekilde üretilmiş. Fransız teknoloji şirketi Shark Robotics tarafından üretilmiş olan Colossus, katedral yangınında üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmiş durumda.

Colossus'ın Notre Dame Katedrali'nin içine girip yangına müdahale ettiği anlar, kameralar tarafından görüntülenmiş. İşte Colossus'un yangına müdahele ettiği o anlar;

 

Kaynak : https://jalopnik.com/meet-colossus-the-french-firefighting-robot-that-helpe-1834089489
30
12
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
30
12
4
4
2