Cips Paketini Açınca Gelen O Keskin Ayak Kokusunun Sebebi Ne?

42
3
2
2
1
Bazen bulunduğunuz ortamdan kaçmanıza bile neden olabilecek ayak kokusunun bazı peynirli cipslerin kokusuna çok benzediğini fark ettiniz mi? Bugün sizlere bunun neden olduğunu açıklayacağız.

Özellikle içinde peynir aroması bulunan cipslerin sanki 3 gündür aynı çorabın içinde kalmış bir ayağın kokusuna benzediğini hiç fark ettiniz mi? Bazı kişiler cipsler için "bildiğin ayak kokuyor bu" derken bazıları ise bu cipslerin ayak kokmadığını, konunun biraz abartıldığını düşünüyor.

Bugün sizlere cipslerden gelen bu kokunun ayak kokusuyla ne gibi bir ilişkisi olduğunu açıklayacağız. Evet bu cipslerden gelen kokunun gerçekten ayak kokusuyla ortak bir yönü var ve bu ortak yön benzer kokular oluşmasının başlıca sebebi.

Peynirli cipslerin adeta ayak kokusunu andırması, hoş olmayan bir benzerlikten ibaret değil.

Peynirli cipslerde de ayak kokmuş çorabın içinde de ortak bir madde yer alıyor: İzovalerik asit

Ayak kokusuna neden olan uçucu bir kimyasal molekül izovalerik asit; eski kaşar, pecorino, parmesan gibi sert peynirlerde bulunuyor.

peynir

Aynı zamanda küflü peynirlerde de bulunabiliyor. Bu molekül, peynirlerin kokusunun oluşmasında etken rol oynayan bir madde. Son derece yoğun bir koku barındıran bu molekül, aynı zamanda ayağımızın ağır kokusunun da başlıca sorumlusu. 

İzovalerik asit pek çok maddede bulunabilir.

Kısa zincirli bir yağ asidi olarak sınıflandırılan bu kimyasal, kendi türevinde bulunan diğer asitler gibi çok da hoş olmayan bir kokuya sahip.

ayak çorap cips doritos koku

Pek çok bitkide, uçucu yağlarda, ayak terinde ve bazı peynirlerde bulunan bu yağ asidi, birada da bulunabilir. Özellikle bazı biralardan gelen mayayla karışık koku izovalerik aside aittir. 

Bugün sizlere ayak kokusuyla peynirli cipslerin kokusunun arasındaki benzerliğin sebebini açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlarda paylaşabilirsiniz.

42
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
42
3
2
2
1