Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın Gündeme Getirdiği ve Oldukça Zehirli Bir Tür Olan Trakonya Balığı Nedir?

52
8
7
5
4
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bugün Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla ayağını trakonya balığının soktuğunu duyurdu. Daha sonra trakonya balıklarıyla ilgili kısa bir bilgiseli yayınlayan Demirtaş, oldukça zehirli olan bu türün gündem olmasını sağladı.

Türkiye'nin önde gelen finans profesörlerinden Özgür Demirtaş, sosyal medyayı da oldukça aktif kullanan bir isim. Yaptığı bilgilendirici paylaşımlarıyla Twitter üzerinde hatırı sayılır bir takipçi sayısına ulaşan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, bugün yaptığı bir paylaşımda ise farklı bir konuyu gündeme getirdi. Demirtaş'ın yaptığı paylaşımda ayağını trakonya balığının soktuğunu söylemesiyle trakonya balığı bir anda Twitter gündemine girdi.

Paylaşımında "Ayağımı trakonya balığı soktu. Daha önce bu kadar acı duyduğumu hatırlamıyorum" diyen Demirtaş, ayrıca denize girenlerin bu tarz olaylara karşı ayaklarına plastik koruyucu giymelerini tavsiye etti. İşte Özgür Demirtaş'ın konu hakkındaki paylaşımları:

Trakonya balığı nedir?

trakonya balığı

Halk arasında çarpan balığı olarak da bilinen trakonya, Akdeniz'in yanında Marmara ve Ege'de de görülen zehirli bir tür olarak biliniyor. Kışın 150 metre derinliğe, yazları ise 5 metreye kadar olan sığ sulara gelen bu türe, özellikle kayalık ve kumluk bölgelerde rastlamak mümkün. Karakteristik özelliği ise kafasının üzerinde bulunan dikenleri.

Genelde çamurlu, kumluk zemine kendini gömerek saklanan trakonya, normal şartlarda insanlar için bir tehdit oluşturmasa da kafa üzerinde bulunan zehirli dikenlerin deriye teması halinde ciddi sorunlar doğurabiliyor. Trakonya çarpması çok ciddi bir ağrı ve sokulan bölgede ciddi bir şişme başlıyor. Ardından bulantı, kusma gibi sonuçların yanında, bazı durumlarda hipertansiyon ve kalp durması bile görülebiliyor.

Demirtaş'ın paylaşımına göreyse alerjisi olan kişilerde ani solunum durmasına dahi yol açabilen trakonya sokması durumunda hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekiyor. Giderken de bölgeye sıcak su uygulamanız tavsiye ediliyor. Demirtaş, trakonya sokmasından korunmak içinse denize girerken ayaklara plastik koruyucu giyilmesi önerdi.

52
8
7
5
4
Emoji İle Tepki Ver
52
8
7
5
4