Sal Yakamızı Zuckerberg: Facebook, Şifreli WhatsApp Mesajlarına Erişmek İstiyor

70
5
1
0
0
Facebook, şifrelenmiş WhatsApp mesajlarının deşifre edilebilmesini sağlayabilecek homomorfik şifreleme yöntemini hayata geçirmek için bir ekip kurdu. Şirketin bu yöntemle, kişiye özel reklamlar sunma deneyimini iyileştirmeyi amaçladığı söyleniyor.

Kullanıcı gizliliği konusunda kötü bir şöhrete sahip olan Facebook, ününü sağlamlaştırmak istiyor gibi görünüyor. Zira The Information adlı web sitesinin haberine göre, Facebook bünyesinde yer alan WhatsApp, kişiye özel reklamlar sunabilmek adına WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme özelliğini ‘aşmayı’ planlıyor.

Bilindiği üzere WhatsApp mesajları uzun bir süredir uçtan uca şifrelenmekte. Uçtan uca şifrelemeyle kast edilen şey, bir metin içindeki her karakterin şifrelenmesi durumu. Hâl böyle olunca mesajları WhatsApp da dâhil kimse okuyamamakta. Mesajlara ulaşabilmek, veriler şirketin veritabanlarında depolandığı için tabii ki mümkün ancak anlamlı bir bilgiye ulaşmak mümkün değil.

Sohbetler 'homomorfik şifreleme' ile deşifre edilecek

whatsapp şifreleme

Peki WhatsApp bu uçtan uca şifrelemeyi nasıl aşacak? Teknoloji dünyasında hiçbir veri tam olarak güvenli ve ulaşılmaz olmadığı için tabii ki bunun da bir yolu var. Facebook, WhatsApp sohbetlerinin şifrelerini “homomorfik şifreleme” adlı bir yöntemle çözmek istiyor. Teoride bu şifreleme yöntemi sayesinde kullanıcı gizliliğini ihlâl etmeden sohbet verilerine erişmek mümkün. Homomorfik şifreleme yönteminin temelinde, şifrelenen verilerin üzerinde, verileri okunur hâle getirmeden hesaplamalar yapabilme imkanı yatıyor.

Facebook, homomorfik şifreleme yöntemini hayata geçirmek için bir ekip toplamış durumda. Şirket bunu resmen doğrulamış olsa da The Information’a verdiği demeçte “Homomorfik şifreleme yöntemini WhatsApp’a uyarlamak için henüz çok erken olduğunu” belirterek yöntemin WhatsApp’ta kullanılacağı iddiasını reddetti.

Kaynak : https://www.androidauthority.com/whatsapp-encryption-ads-2728774/
70
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
70
5
1
0
0