Sıfır ve İkinci El Otomobilde KDV Nasıl Hesaplanır?

46
5
3
1
0
Son günlerde ikinci el araba piyasasının sıfır otomobil fiyatlarının bile üzerine çıktığını sık sık görüyoruz. Bu fiyatın içinde hesaplanan bedellerden biri de Katma Değer Vergisi. Sizin için sıfır ve ikinci el arabalarda KDV nasıl hesaplanır sorusunu yanıtladık ve bilmeniz gereken detayları anlattık.

İkinci el araba piyasası, uzmanların bile bazen şaşıracağı bir dinamiğe sahip. Bazen çok uygun fiyatlı, bazen sıfır otomobilden bile pahalı olabiliyor ikinci el araçlar. Pek bilinmese de ikinci el satışlarda da KDV hesaplama işlemli yapmak gerekiyor. Nasıl yapılır, KDV nasıl hesaplanır gibi sorular hem satıcıların hem de alıcıların aklını kurcalıyor.

Peki, sıfır ve ikinci el arabalarda KDV nasıl hesaplanır? Sıfır otomobil üzerinden yapılan KDV hesaplama işlemi için bilinmesi gereken bazı güncel detaylar var ama ikinci el araba KDV nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı biraz da kolay. Sizin için sıfır ve ikinci el otomobil için KDV nasıl hesaplanır sorusunu yanıtladık ve bilmeniz gereken detayları anlattık.

Vergi 101: KDV ve ÖTV nedir?

KDV nasıl hesaplanır

KDV nasıl hesaplanır sorusunun yanıtına bakmadan önce bilinmesi gereken tanımlar var. Bunlardan biri olan KDV yani Katma Değer Vergisi, 1984 yılında hayatımıza girmiştir. Tüm mal ve hizmet alışverişlerinde ödenmesi gereken KDV tutarı, ürün ve hizmete göre %1 ya da %18 oranı arasında bir oranda belirlenebilir.

Bilmeniz gereken kavramlardan biri olan ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi ise görece yeni sayılır. 2002 yılında hayatımıza giren ÖTV’nin esas amacı sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedenle lüks ürünlere, sağlığa ya da çevreye zararlı olan ürünlere eklenir ve oranları oldukça yüksektir.

İkinci el otomobil KDV nasıl hesaplanır?

  • Adım #1: Arabayı 32.000 TL’ye aldınız.
  • Adım #2: 40.000 TL’ye sattınız.
  • Adım #3: Kâr oranı 8.000 TL.
  • Adım #4: KDV oranı %18.
  • Adım #5: 8.000 x %18 = 1.440 TL.
  • Adım #6: Net KDV tutarı 1.440 TL.

KDV nasıl hesaplanır

İkinci el araba alım ve satımlarında KDV uygulaması yalnızca bazı durumlarda gereklidir. Bu gerekli durumlardan biri; taraflardan birinin vergi mükellefi olması durumudur. Yani alıcı ya da satıcıdan biri Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ikinci el ya da taşınmaz ticareti ile uğraşma yetkisi almışsa KDV oranı hesaplanıyor.

Sıradan iki vatandaş araba alım - satımı yapıyorsa herhangi bir vergi oranı hesaplamadan gönüllerince fiyat belirleyebilirler. Herhangi bir vergi borcu oluşmayacaktır. Ancak taraflardan birinin bu işi ticaret haline getirdiği, devamlı araba alım - satım işi ile uğraştığı ortaya çıkarsa bir vergi borcu ile karşı karşıya kalınabilir.

Sıfır otomobil KDV nasıl hesaplanır?

KDV nasıl hesaplanır

İkinci el araba KDV hesaplama işlemi oldukça basit fakat sıfır araba KDV hesaplama işlemi biraz daha karmaşık. Bu karmaşanın en önemli nedeni ÖTV. Çünkü sıfır araba KDV oranı arabanın vergisiz fiyatına eklenen ÖTV tutarı da dahil olmak üzere hesaplanıyor ve bir arabanın ÖTV oranını değiştiren bazı etkenler var. Bu etkenler arabanın vergisiz fiyatı ve silindir hacmi.

Vergisiz fiyata göre ÖTV oranı;

  • Vergisiz fiyatı 70 bin TL’den az olan araba ÖTV oranı %45
  • Vergisiz fiyatı 70 bin - 120 bin TL arasında olan araba ÖTV oranı %50
  • Vergisiz fiyatı 120 bin TL’den fazla olan araba ÖTV oranı %60

Silindir hacmine göre ÖTV oranı;

  • Silindir hacmi 1600 cm³ – 2000 cm³ arası olan ve vergisiz fiyatı 170 bin TL’nin altında olan araba ÖTV oranı %100
  • Silindir hacmi 1600 cm³ – 2000 cm³ arası olan ve vergisiz fiyatı 170 bin TL’nin üzerinde olan araba ÖTV oranı %110
  • Silindir hacmi 2000 cm³ üzeri olan arabanın vergisiz fiyatı fark etmeksizin ÖTV oranı %160

Tüm bu bilgilerden sonra örnek olarak 1550 cm³ silindir hacmine sahip, vergisiz fiyatı 150 bin TL olan bir araba düşünelim. Arabanın ÖTV oranı %60, KDV oranı ise standart %18 olarak hesaplanıyor. Buna göre; 150 bin TL vergisiz fiyata 90 bin TL ÖTV tutarı ve 43 bin 200 TL KDV tutarı eklenince son satış fiyatı 283 bin 200 TL oluyor.

İkinci el otomobil fiyatları neden arttı?

KDV nasıl hesaplanır

Son dönemde ikinci el araba fiyatları ile ilgili yapılan haberler gerçekten şaşırtıcı, bazı araba modelleri sıfır fiyatının bile üzerinde satış rakamlarına ulaşmış durumda. Böylesi garip bir durumu İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel değerlendirmiş ve kısaca; talep arzı karşılamıyor, yanıtını vermiş.

Ertemel’e göre; döviz nedeniyle ilk araç fiyatı yükselmesi 2018 yılında yaşandı. 2019 yılının ilk çeyreği de bu yükselmeden etkilenince satışlar düştü ve araba satış bayileri ve distribütörleri oldukça az sayıda yeni araç siparişi verdiler. 2020 yılında ise pandemi sürprizi ile karşı karşıya kalındı.

Önceki yıl alınan siparişler az olduğu için az üretim yapıldı ve bunların tamamı satıldı. Tam yeni araçlar üretilip satılacakken pandemi ortaya çıktı ve üretim durdu. Şimdi ise vatandaş araba almak istiyor ama ortada sıfır araba yok. Sıfır araba almak isteyenlere yalnızca biraz sabretmeleri tavsiye ediliyor.

Sizin için sıfır ve ikinci el otomobilde KDV nasıl hesaplanır sorusunu yanıtladık ve konu ile ilgili bilmeniz gereken detayları anlattık. Yukarıda gördüğünüz vergi oranları ya da konu ile ilgili esaslar şu an için geçerlidir, resmi işlemler öncesi mutlaka bilgilerin güncel olup olmadığını kontrol edin.

46
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
46
5
3
1
0