Sosyal Medyada Dolaşan Sahte Deprem Bağışı ve Kampanyalarına Dikkat!

14
7
0
0
0
Tüm Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından sosyal medyada sahte yardım kampanyaları dolaşmaya başladı. Vatandaşların bu konuda dikkatli olması ve yalnızca resmi mecraları takip etmesi gerekiyor.

Bugün sabah ve öğle saatlerinde Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler, birçok ili etkilemişti. Bu nedenle de gün boyunca tüm Türkiye’nin dört bir tarafından vatandaşlar, deprem bölgesinde bulunanlara yardım etmek için sosyal medyaya yönelmişti.

Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği de yardım sağlayanlardan biriydi. Ancak gün içinde sosyal medyada Ahbap’ın enkaz bildirim formu oluşturduğu gibi bilgiler dolaşıyordu. Ahbap, bu tarz konular hakkında vatandaşları uyarmak için bir SMS gönderirken resmi hesaplarından da bir paylaşım yaptı.

Ahbap, resmi iletişim kanalları dışındaki paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini açıkladı

Resmi hesaplardan paylaşılan gönderide Ahbap adına yapılan paylaşım ve içeriklerde doğru bilgiye ulaşmak için; Ahbap resmi iletişim kanalları dışındaki paylaşımlara itibar etmeyinizdiyerek yalnızca resmi açıklamalara güvenilmesi gerektiği ifade edildi.

Ahbap ayrıca, vatandaşlara gönderdiği mesajda “Arama, kurtarma çalışmaları AFAD tarafından yürütüldüğü için enkaz araştırma çalışmalarına dahil olamamaktayız. Tanıdığınız depremzedeler ile ilgili bilgi almak için 184’ü arayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Sahte AFAD sitesi gibi sitelere de dikkat

Depremle ilgili yardım yapmak isteyenlerin sahte sitelere de dikkat etmesi de gerekiyor. Teyit’in aktardığına göreafaddestek.net’ isimli bir sitenin maddi yardım için kullanılabileceği internet ortamlarında dolaşmaya başladı.

Bu sitenin AFAD ile hiçbir alakasının olmadığı ve güvenli olmadığı ifade edilirken kişisel bilgilerin toplanmak için kullanıldığı aktarılıyor. Resmi destek ve bağışların AFAD’ın ‘gov.tr’ uzantılı sitesinden yapıldığını ekleyelim.

Yaşananlar, sosyal medyada ‘yardım’ başlığı altında çeşitli formlar, kampanyalar ve sitelerin dolaştığını ortaya koyuyor. Bu yüzden de vatandaşların kişisel verilerini korumak ve bağışları dolandırıcılara kaptırmaması için yalnızca resmi mecraları takip etmesi gerekiyor.

Deprem için yardımda bulunabileceğiniz kurum ve kuruluşlar için

14
7
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
7
0
0
0