SpaceX, Dünyaya İnternet Sağlayacak Olan Uyduları Konusunda FCC'den İkinci Onayı Aldı

45
3
2
0
0
Federal Haberleşme Komisyonu (FCC), SpaceX'in gelecekte 'internet ışınlayacak' olan uydularını planlanandan daha düşük bir yörüngeye göndermesine izin verdi. Böylece şirketin önündeki önemli bir engel kalkmış oldu.

Elon Musk'un kurucusu olduğu SpaceX, geçtiğimiz kasım ayında FCC'ye şirketin 'uydu internet takımyıldızı' Starlink'in planlarını kısmen gözden geçirme talebinde bulundu. SpaceX'in komisyonla olan orijinal anlaşması uyarınca şirket 4,425 adet Starlink uydusunu 1.110 ila 1.325 kilometre arasında değişen yörüngelere fırlatma iznine sahipti. Ancak SpaceX, yaptığı test uçuşları sonrasında bu uydulardan 1.584 tanesini 1.150 kilometre yerine 550 km yukarıda yörüngeye sokmak istedi.

(SpaceX'in intenet sağlayacak olan Starlink uyduları ağı) 

FCC, SpaceX'in bu talebini olumlu karşılayarak izin verdi. Şirket, uyduların bu yükseklikteki yörüngelerde bulununca çok daha düşük gecikmeli sinyal alabileceğini ve iletim süresinin 15 milisaniyeye kadar düşebileceğini savunuyor.

550 kilometre yükseklikte uydular, Dünya'nın atmosferinden çok daha fazla etkilendiği gibi çok daha hızlı da yörüngeden çıkma eğilimindedirler. Bu nedenle herhangi bir Starlink uydusu yanlış çalışıp bozulursa, yörüngeden çıkıp yere düşene kadar çok hızlı bir şekilde yanıp yok olacaktır.

SpaceX, zaman içerisinde toplamda 12 bin adet internet sağlayıcı uydu fırlatmayı planlıyor. Benzer bir yaklaşım sergileyen şirketlerden biri olan OneWeb ise, geçtiğimiz şubat ayında 6 tane uydusunu uzaya göndererek internet sağlamaya başladı bile. Amazon da yine aynı amaçla kurduğu Project Kuiper ile 3.236 adet uydu göndermeyi planladığı için SpaceX'in hızlı olması gerekecek. 

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/4/27/18519778/spacex-starlink-fcc-approval-satellite-internet-constellation-lower-orbit
45
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
45
3
2
0
0