SpaceX'in Mars Roketi Starhopper, En Yüksek İrtifasına Ulaşmayı Başardı

21
4
2
1
1
Elon Musk, en büyük projelerinden bir tanesi olan Ay’a ve Mars’a hem insan hem de kargo götürme planının hayata geçmesi için gelecek nesil roket prototipleri üzerinde çalışıyor. Bu prototip araçlardan bir tanesinin test uçuşu ise bugün gerçekleştirildi ve 150 metrelik bir yüksekliğe ulaşmayı başardı.

Bugün SpaceX’in gelecek nesil roket prototiplerinden bir tanesi Teksas semalarına doğru havalandı ve yere tekrar iniş yapmadan önce ufak bir gökdelenin yüksekliğine kadar çıkmayı başardı. Prototiple yapılan uçuş aracın, kontrollü bir şekilde iniş ve kalkış yeteneklerini gösterdi. Ayrıca önümüzdeki aylarda aracın tasarımında da agresif testler gerçekleştirilecek.

“Hop” olarak adlandırılan bu testte, SpaceX’in “Starhopper” adı verilen prototipinin en yüksek uçuşu gerçekleştirildi. Bir tane ana motora sahip olan araç, ilk uçuşunu 25 Temmuz’da gerçekleştirmiş ve yerden sadece 18 metre yükselebilmişti. Araç, yeni yapılan testte 150 metre yüksekliğe ulaşmayı başardı. Araç, ayrıca yere inmek için motorlarını kullanmadan önce de 1 dakika boyunca orada kaldı.

Starship roketleri

Starhopper’ın test amacı, gelecekte Ay ve Mars gibi konumlara insan ve kargo göndermek için tasarlanan Starship roketlerinde kullanılacak olan donanımı ve tasarımı değerlendirmek. 55 metre uzunluğa sahip Starship roketi, Dünya’dan Super Heavy adı verilen devasa bir roket hızlandırıcının üstünde fırlatılacak. Roket, diğer gezegenlere ulaştığında içerisindeki bütünleşik motorlarıyla birlikte dik bir iniş yapacak. Ayrıca bu roketin, gittiği yerlerden Dünya’ya tekrar gelmesi de bekleniyor.

Bu test uçuşlarında SpaceX, Starship’te kullanmayı planladığı Raptor adını verdiği motorları test ediyor. Starhopper, yalnızca bir tane Raptor ile uçabiliyor ancak Starship’in son tasarımında altı Raptor motoru kullanılacak. Bu motorlardan üç tanesi uzay boşluğunda en iyi şekilde çalışması için tasarlanırken kalanları ise dünyamızın atmosferinde deniz seviyesinde en iyi performansını vermesi için optimize edilecek.

SpaceX Starhopper

Yakın bir zaman içerisinde SpaceX, test uçuşlarına daha fazla motor ekleyecek. Şirket, şu an iki adet yeni prototip roket inşa ediyor ve bu iki test aracı Starhopper’dan biraz daha güçlü. Hatırlayacak olursak Starhopper, geçtiğimiz gün fırlatılmak istenmiş ancak fırlatılamamıştı.

Yeni prototipler

Yeni prototiplerin her birinde üç motor kullanılacak, örgü kanatlar ise yönlendirme ve daha iyi iniş için kullanılacak. Bu iki aracın önümüzdeki aylarda yapılacak testlerde 20 km’ye kadar çıkması bekleniyor. En nihayetinde Super Heavy hızlandırıcılar bitirildiğinde prototiplerin yörüngeye kadar çıkması bekleniyor.

İki hop testinden sonra Starhopper emekli edildi. Starhopper bundan sonra SpaceX’in Raptor motorların nasıl çalıştığını görmek için ateşlediği yerlerde takviyeli motor olarak bu testlere hizmet etmeye devam edecek.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/8/27/20833213/spacex-starhopper-test-flight-launch-boca-chica-texas-raptor-engine
21
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
21
4
2
1
1