Adım Başı Bir UNESCO Mirası ile Karşılaşacağınız Sri Lanka Hakkında 8 Gerçek

7
5
0
0
0
Ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle uzun yıllar adını yalnızca kötü olaylarla duyduğumuz Sri Lanka, Hindistan’a komşu küçük bir ada ülkesi. Siyasi istikrarın artık sağlanmaya başladığı Sri Lanka’nın doğası ve kültürü hakkındaki ilginç bilgileri duyduğunuzda ise eminiz çok şaşıracaksınız.

Eminiz Sri Lanka denilince pek çok okuyucumuzun aklına kanlı çatışmalar gelecektir. Maalesef ülke, 1983 yılından 2009 yılına kadar büyük bir iç savaş yaşadı. En sonunda bastırılan savaş sonrası ülkede siyasi istikrar da yavaş yavaş sağlanmaya başladı. İyi ki de o günler sona erdi çünkü dünya olarak öğrendik ki aslında Sri Lanka gerçekten de cennet gibi bir ülkeymiş.

Hindistan’ın hemen yanında yer alan küçük bir ada ülkesi olan Sri Lanka, binlerce yıllık kadim bir geçmişe ve görenleri kendine hayran bırakan bir coğrafyaya sahip. Bölgeyi uzun süre sömüren İngiliz izlerinin yanı sıra yerel kültür de ülkenin sokaklarının her adımında kendini belli ediyor. Bir yandan da vahşi doğası hala ayakta olan Sri Lanka hakkında bazılarını ilk kez duyacağınız ilginç bilgilere gelin yakından bakalım.

Sri Lanka hakkında sıra dışı bilgiler:

  • Konumu nedeniyle ilginç bir takma ada sahip.
  • Sri Lanka, yenilenebilir enerji konusunda tam bir uzman.
  • Eğitim konusunda Asya’nın birincisi.
  • Sri Lanka’nın inanılmaz bir biyoçeşitliliği var.
  • Dünyanın en eski bayraklarından bir tanesi Sri Lanka’ya ait.
  • Seylan çayı bir yerlerden tanıdık geliyor mu?
  • Ülkede adım başı bir UNESCO mirası ile karşılaşmak mümkün.
  • İnsan eliyle dikilmiş dünyanın en eski ağacı Sri Lanka’da bulunuyor.

Konumu nedeniyle ilginç bir takma ada sahip: 

sri lanka

Dünya haritasına bakıp da Sri Lanka’yı bulmak istediğiniz zaman karşınıza ilginç bir görüntü çıkıyor. Ülke, Hindistan’ın hemen sağ alt köşesinde sanki ondan kopmuş damla gibi görünen bir ada. Bu nedenle Sri Lanka için Hindistan’ın Gözyaşı deniyor, maalesef ülkede yaşanan kanlı olaylar da bu adı güçlendiriyor. Ülkenin diğer bir adı da Hint Okyanusu’nun İncisi. Sri Lanka bu adı da hak ediyor çünkü ülkenin biyoçeşitliliği Asya’nın en zenginlerinden bir tanesi. 

Sri Lanka, yenilenebilir enerji konusunda tam bir uzman:

sri lanka

Sri Lanka’nın toparlanma süreci iyi başladı ve hızla devam ediyor. Enerjide dışa bağımlılığı en aza indirmek isteyen ülkede tam 15 tane hidroelektrik santrali var. 2017 rakamlarına göre ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 50’si yenilenebilir kaynaklardan, yüzde 20’lik bölümü ise bu hidroelektrik santrallerinden karşılanıyor. Ülkede bulunan sayısız nehir ve şelale sayesinde bu santraller tıkır tıkır çalışıyor. 

Eğitim konusunda Asya’nın birincisi:

sri lanka

Sri Lanka hükümeti, yaşanan olayların bir daha tekrar etmemesi için eğitime büyük bir önem vermiş durumda. Güney Asya’da bulunan diğer ülkelere kıyasla Sri Lanka, okuryazarlık oranı en yüksek olan ülkedir. Yani ülkede 15 yaş üzerindeki insanların tam yüzde 92’si okuma ve yazma biliyor. Dahası, okuryazarlıkla aynı kategoride değerlendirilen matematiksellik yani basit matematik işlemleri en iyi yapma oranı da yüzde 92’dir. Bu oranın yakın zamanda yüzde 100 olması hedefleniyor. 

Sri Lanka’nın inanılmaz bir biyoçeşitliliği var:

sri lanka

Sri Lanka, küçük bir ada ülkesi olmasına rağmen akıl almaz bir biyoçeşitliliğe sahip. Ülkede 123 farklı memeli türü, 227 farklı kuş türü, 178 farklı sürüngen türü ve 122 farklı amfibi türü yaşıyor. Udawalawe Ulusal Parkı, Minneriya Ulusal Parkı, Wilpattu Ulusal Parkı ve Yala Ulusal Parkı gibi alanlarda düzenli olarak yapılan safari gezilerinde pek çok farklı canlı ile karşılaşmak mümkün. Ülkede tam 7500 tane Asya fili yaşıyor. 

Sanmayın ki bu biyoçeşitlilik yalnızca karada var, ülkenin kıyıları da bir o kadar zengin. Şöyle çayımı alayım da sahilde okyanusa bakarak içeyim derseniz bir mavi balina görmeniz işten bile değil. Yapılan mavi turlara katılırsanız bol bol ispermeçet balinası, yüzgeçli balina, katil balina, yunus, kaplumbağa, uçan balık ve hatta köpek balığı bile görmeniz mümkün. Tabii bu nedenle yüzerken çok açılmamanızda yarar var. 

Dünyanın en eski bayraklarından bir tanesi Sri Lanka’ya ait:

sri lanka

Sri Lanka, 1815 yılında İngilizler tarafından sömürgeleştirildi. Bu korkunç dönem 1948 yılında bitti ve ülke bağımsızlığını ilan etti. Maalesef 1983 yılında bir iç savaş başladı ve ancak 2009 yılında sona erdi. Bu siyasi karışıklıkları duyup da branın yeni yetme bir devlet olduğunu zannetmeyin çünkü Sri Lanka, 5. yüzyılda Prens Vijaya tarafından Aslanların Ülkesi adıyla kurulmuştur ve bugün kullanılan bayrak, ülkenin kurulduğu o günlerden kalmadır. 

Seylan çayı bir yerlerden tanıdık geliyor mu?

sri lanka

Ülkemiz başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında en çok tüketilen siyah çay türlerinden bir tanesi olan Seylan çayı Sri Lanka’da üretilmektedir. Bu adla anılmasının nedeni ise ülkenin İngiliz sömürgesi olduğu dönemde Seylan olarak adlandırılmış olmasıdır. İlk kez 1824 yılında Çin’den getirilen bir çay bitkisinin ekilmesi ile başlayan çay tarımı, bugün ülkenin en büyük endüstri kollarından bir tanesidir. Ülkede bir milyondan fazla insan geçimini çay üzerinden sağlamaktadır. Sri Lanka, dünyanın en büyük çay ihracatçılarından bir tanesidir. 

Ülkede adım başı bir UNESCO mirası ile karşılaşmak mümkün:

sri lanka

Sri Lanka’nın binlerce yıllık kadim bir kültüre sahip olduğunu söylemiştik, bunu biz değil UNESCO söylüyor. Ülkede tam sekiz tane UNESCO dünya mirası alanı bulunuyor. Ne kadar küçük bir ülke olduğunu düşünürsek bu sayı bir hayli yüksek. Sri Lanka’da bulunan UNESCO dünya mirası alanları ise şunlar;

  • Kutsal Kandy Şehri
  • Sigiriya Antik Kenti
  • Anuradhapura Kutsal Şehri
  • Galle Eski Kenti ve Surları
  • Polonnaruwa Antik Kenti
  • Rangiri Dambulla Mağara Tapınağı
  • Sinharaja Orman Koruma Alanı
  • Sri Lanka'nın Orta Yaylaları

İnsan eliyle dikilmiş dünyanın en eski ağacı Sri Lanka’da bulunuyor:

sri lanka

Mahamewna Bahçelerinde bulunan Jaya Sri Maha Bodhi adlı incir ağacı, insanın eliyle dikilmiş dünyanın en eski ağacı olarak kutsal kabul edilir ve ilginç bir hikayesi vardır. Lord Gautama Buddha Hindistan'da meditasyon yaparken bir ağaca yaslandı ve o anda aydınlanma yaşadı. Ağaçtan bir parça keserek Sri Lanka’ya götürdü ve milattan önce 228 yılında onu buraya dikti. Binlerce yıl boyunca Budist rahipler tarafından korunan ağaç zarar görmemesi için etrafında pek çok güvenlik önlemi alınmıştır. 

Dünyanın en zengin biyoçeşitliliklerinden bir tanesine sahip olan Sri Lanka hakkında bazılarını ilk kez duyduğunuz sıra dışı bilgilerden bahsettik. Dileriz bu güzelim ülkenin adını bir daha asla çatışmalar yüzünden duymak zorunda kalmayız. 

Kaynak : https://onelifeadventures.com.au/about-sri-lanka/
7
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
5
0
0
0