Sürekli Yüzmek Zorunda Olan Köpek Balıkları Nasıl Dinleniyor?

75
9
8
2
1
Sürekli hareket etmek zorunda olan köpek balıkları, tıpkı kuşlar gibi birbirlerinden yararlanarak kısa dinlenmeler sayesinde hayatta kalabiliyor. Yapılan araştırmalar köpek balıkları nasıl dinleniyor sorusunun cevabını veriyor.

Dünyanın en tehlikeli canlılarından biri olan köpek balıkları, hayatları boyunca yüzmek zorundadır. Buna rağmen bu canlıların nasıl uyuduğu hep bir merak konusu olmuştu. Deniz biyologları nihayet bu sorunun cevabını buldu.

Bu sorunun cevabı, Florida Üniversitesi'nden Yannis Papastamatiou liderliğinde bir ekibin Fransız Polinezyasındaki “gri resif köpek balıkları”nın avlanmalarını araştırması sonucu ortaya çıktı.

Köpek balıkları her zaman hareket halinde

Köpekbalığı

Gri resif köpek balıkları, solungaçlarından yeterli miktarda oksijen alabilmek için hayatları boyunca hareket etmek zorundadır. Bu sebeple bir yerde durup uyumak ya da dinlenmek onlar için imkansızdır. Yapılan araştırmalara göre köpek balıkları aslında hiçbir zaman uyumuyor, sadece dinleniyorlar.

Papastamatiou, araştırması sırasında dalış yaptığı bir gün köpek balıklarının akıntıya karşı neredeyse hiç hareket etmeden yüzdüğünü fark etti. Bu oldukça şaşırtıcı bir durumdu. Akıntıda yüzen köpek balıkları sürünün önüne geçtiğinde, en öndeki köpek balıkları kendini akıntıya bırakıyor ve akıntının etkisiyle geriye düşüyorlar. Bu olay sürekli olarak tekrarlanarak köpek balıkları kısa süreli derin dinlenmeler sayesinde hayatları boyunca hareket edebilecek kadar dinlenebiliyor.

Araştırmacılar, tüm bu bilgileri kendi gözlemleri, sonar cihazları ile yapılan taramalar ve köpek balıklarının üzerine yerleştirilen su altı kameralarından alınan görüntüler sayesinde elde etti.

Dalgalar, köpek balıklarının dinlenmesini sağlıyor

Gri Resif Köpekbalığı

Yapılan araştırmada köpek balıklarının bu devirdaim süresince her dinlenişlerinde, normalde harcadıkları enerjiden %15 daha az enerji harcadıklarını tespit edildi. Ayrıca araştırmacılar, köpekbalıklarını incelerken bu canlıların gelen akıntılarda bulunmaları gereken en ideal yerleri seçip enerji kullanımlarını minimuma indirdiklerini fark etti.

Özellikle gelgitlerde ve dalgalarda suyun içinde daha fazla türbülans olduğu için köpek balıkları aralarındaki mesafeyi açarken durgun sularda daha kısa dinlenme süreleri için daha sık aralıklarla yüzdükleri de ortaya çıktı.

Köpek balıkları da tıpkı kuşlar gibi birbirlerinden yararlanarak daha az enerji harcıyor ve bu şekilde hayatta kalabiliyorlar.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/sharks-take-turns-surfing-currents-to-catch-a-break
75
9
8
2
1
Emoji İle Tepki Ver
75
9
8
2
1