Dünyanın İlk İHA Gemisi TCG Anadolu, Donanmaya Teslim Edildi (Bir Süre İsteyen Herkes Ziyaret Edebilecek)

95
4
3
1
0
Silahlı İnsansız Hava Aracı ya da kısaltmasıyla SİHA'ların iniş ve kalkış yapabildiği, dünyanın ilk askeri SİHA gemisi TCG Anadolu için yıllardır beklenen görev anı geldi. Kategorisinde bir ilk olan gemi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine resmen eklendi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda, yapımına 2015 yılında başlanan TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Projesi'nde nihayet sona gelindi. Türk donanmasının en büyük gemisi olarak kayıtlara geçen TCG Anadolu, artık resmen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın envanterinin bir parçası. Peki bu gemi neler sunuyor?

TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi'nin en önemli özelliği, silahlı insansız hava araçları (SİHA) için uygun olması. Yani SİHA'lar bu gemilerde taşınacak, ihtiyaç duyulması halinde iniş ve kalkış imkanı sunulacak. BAYKAR'ın bir süredir üzerinde çalıştığı yeni SİHA "Bayraktar TB3" TCG Anadolu'yu aktif olarak kullanacak. Hatta TCG Anadolu, sahip olduğu bu özellik ile "dünyanın ilk SİHA gemisi" olarak da lanse ediliyor.

Karşınızda Türk donanmasının yeni gözbebeği

TCG Anadolu

TCG Anadolu, eşine az rastlanır gemilerden bir tanesi. Bu bağlamda; 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip olan gemi, tam yüklü haldeyken 27 bin 436 ton ağırlığa sahip oluyor. 20,5 knot hıza ulaşabilen savaş gemisi, 9 bin deniz mili menziliyle dikkat çekiyor. Bu arada; TCG Anadolu ölçeğinde gemiye sahip olan ülkelerin sayısı, Türkiye ile birlikte 13.

tcg Anadolu l400

Bu devasa geminin içerisine 13 tank, 27 ZAHA, 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 otomobil ve 15 de römork yerleştirilebiliyor. Güvertesinde 10 helikopter veya 11 SİHA taşıyabilen TCG Anadolu, sahip olduğu hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA'yı taşıyabiliyor. 1.223 personeli barındırabilen gemi, acil durumlar için tam teşekküllü bir hastane ve 2 ameliyathaneye sahip. Ayrıca bu geminin içine başka bir gemi de yerleştirilebiliyor. TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuzlara, her biri bir tane tank taşıyan 4 adet mekanize çıkarma gemisi yerleştirilebiliyor.

TCG Anadolu donanma envanterine girdi

AA'nın haberine göre TCG Anadolu projesinin geliştirilme sürecinde 131 alt yüklenici rol üstlenirken üniversiteler ve AR-GE merkezleri de destek sağladı. Geminin yerlilik oranı ise %70 düzeyinde.

gemi

TCG Anadolu, sadece SİHA ve askeri araç taşıyan bir gemi değil. Bu gemi tek başınayken de bir savaş silahı. Zira TCG Anadolu'da elektronik harp sistemleri, torpido savunma sistemi, kızılötesi arama ve takip sistemi, muhabere sistemleri ve lazer ikaz sistemi gibi çok sayıda savaş teknolojisi bulunuyor. Gemideki pek çok sistem, tamamen yerli ve milli imkanlarla geliştirildi...

Türk askeri gemi

TCG Anadolu, isteyen vatandaşlar tarafından ziyaret edilebilecek!

TCG Anadolu'nun teslim töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk donanmasının en büyük gemisinin Sirkeci'deki limana çekileceğini ve bir süre burada sergileneceğini duyurdu. Dileyen vatandaşlar, geminin hem dışını hem içini görme imkanı yakalayacaklar.

Kaynak : https://www.haberturk.com/dunyanin-ilk-siha-gemisi-turk-silahli-kuvvetleri-envanterine-giriyor-3581462-ekonomi/13
95
4
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
95
4
3
1
0