TDK'den Türkçe Sözlüğe Eklenen "Türkiyeli" Kelimesiyle İlgili Açıklama: İnceleme Başlatıldı!

81
9
5
2
1
Türk Dil Kurumu, Türkçe sözlüğe eklediği Türkiyeli kelimesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kurum, çalışma başlatıldığını açıkladı.

Dün Türkçe sözlüğe eklenen Türkiyeli kelimesi nedeniyle gündem olan Türk Dil Kurumu (TDK), konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, kelime çalışmalarının 2019 yılında başladığı, mevcut halinin ise 2023 yılı itibarıyla yayınlandığı belirtildi. Sosyal medyadaki açıklama eleştirilerin dikkate alındığını söyleyen yetkililer, konuyla ilgili çalışmaların başlatıldığını duyurdular. 

Yapılan açıklamaya göre Türk Dil Kurumu, konuyla ilgili çalışmalarını devam edecek. Öte yandan, yaşanacak gelişmelerle ilgili de kamuoyu bilgilendirmesi yapılacak.

TDK tarafından yapılan açıklama:

Hazırlık, güncelleme ve yayımlanma sürecinde mevcut yönetimin yer almadığı sözlükle ilgili basında ve sosyal medyada çıkan eleştiri ve öneriler dikkate alınmış ve gerekli incelemeler başlatılmıştır. Konuyla ilgili gelişmeler hakkında en kısa zamanda Kurumumuz tarafından gerekli açıklamalar yapılacaktır.

Neler yaşanmıştı?

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçe sözlüğünde önemli güncellemelere imza attı. “Unvan” ve “çiğ börek” gibi pek çok kelimenin yazımı yeniden belirlendi. Bu düzenlemelerle birlikte Kurum sözlüğüne yeni bir tanım daha konuldu. “Türkiyeli” kelimesi için, “Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse.” tanımını uygun gördü. Yeni kelime ve tanım, sosyal medyada tartışma yarattı. Hem sözcük hem de tanım, tepkilerin ardından kısa süre içinde kaldırıldı.

TDK’nın eklediği Türkiyeli sözcüğü ve tanımı:

türkiyeli

Tepkilerin ardından sözcük ve tanımı, sözlükten kaldırıldı!

TDK’nın Türkiyeli sözcüğü, internet sitesindeki sözlük bünyesinde yalnızca birkaç saat varlığını gösterdi. “Türkiyeli” kelimesi Twitter’da tepkiler nedeniyle gündeme otururken TDK, tepkilerin ardından sözcüğü sözlükten kaldırdı.

Twitter'da neler söyleniyordu?

türkiyeli

türkiyeli

türkiyeli

türkiyeli

81
9
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
81
9
5
2
1