Bilim İnsanları Uyardı: Tehlikeli Sıcaklık Dalgaları Gelecekte Her Gün Yaşanabilir

14
3
2
1
0
Bilim insanlarına göre zaman zaman haberlerde gördüğümüz ve insanı bunaltan yüksek sıcaklıklar, 2100 yılında gezegenimizin bir kısmında normal iklim haline gelebilir.

Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin olağan etkileri sıklıkla araştırmalara konu oluyor. Bu araştırmaların sonucunda deniz seviyesinin ne kadar yükseleceği, yaşamın nasıl değişeceği gibi konularda cevaplar alıyoruz. Yeni bir araştırma ise hedeflediğimiz noktaya gelmenin bile yetmeyebileceğini gösteriyor. 

Yapılan bir çalışmaya göre en olası senaryoda, insanlık olarak iklim hedeflerimizi ıskalayacağız. Bunun sonucu olarak da tropik bölgelerde yılın en azından yarısında sıcaklıkların insanlar için aşırı yüksek olacağı günler yaşanacak. 

Kabus gibi bir yaşam

ısı haritası

Araştırmanın baş yazarı olan Harvard Üniversitesi'nden Lucas Vargas Zeppetello, yaptığı açıklamada "Hareketlerimize çeki düzen vermezsek, milyarlarca insan gerçekten daha önce hiç görmediğimiz yüksek sıcaklıklara aşırı seviyede maruz kalacak." ifadesini kullandı. Bu ifadeler durumun ciddiyetini tam olarak ortaya koymuyor olsa da çalışmadaki verileri incelemek durumun ciddiyetini kolayca kavramayı sağlıyor. 

Matematiksel modeller kullanılarak yapılan çalışmada bilim insanları, 2100 yılında gezegenimizde yaşanacak iklim değişikliğini öngörümlemeye çalıştı. Çalışmada iki kritik sıcaklık seçildi: 39,4 derece ve 51 derece. Bu sıcaklıklardan 39,4 derece tehlikeli, 51 derece aşırı tehlikeli nokta olarak seçildi. Böyle bir çalışmada 51 derecenin bir kontrol noktası olarak seçilmesi bile durumun vahametini ortaya koyuyor: Normalde 51 derece gemi kazanı gibi yerlerde çalışan kişiler için yazılan mevzuatların tehlikeli diye belirttiği seviye olarak belirtiliyor. 

Araştırmacılara göre 2100 yılında Paris Anlaşması'nın 1,5 derecelik iddialı hedefini tutturmak pek de mümkün olmayacak. Bu hedefe ulaşabilme ihtimalimiz yalnızca binde 1. 2100 yılında ise gezegenimizin sıcaklığı 3 derece artacak. Bunun sonucu olarak da tropik bölgelerde yılın 6 ayı yüksek sıcaklıklarla geçecek. Hemen her bölgede de aşırı sıcak hava dalgaları görülecek. 

Kaynak : https://phys.org/news/2022-08-dangerous-heatwaves-tropics-daily.html
14
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
14
3
2
1
0