Tesla, Yeni Süper Bilgisayarını Tanıttı: Dünyanın En Güçlü 5. Süper Bilgisayarı

58
12
5
3
1
Tesla, otonom sürüş teknolojileri için yapay zeka verilerinin işleneceği yeni süper bilgisayarını tanıttı. Söz konusu süper bilgisayarın, Tesla'nın üzerinde çalıştığı asıl proje olan Dojo'nun öncüsü niteliğinde.

Elektrikli otomobil sektörünün öncü şirketi kabul edilen Tesla, otomobillerinin elektrikli olmasının yanı sıra otonom sürüş teknolojileriyle de fazlasıyla övünüyor. Ancak pek azımız Tesla'nın bu denli 'konuşulan' bir otonom sürüş teknolojisi sunabilmek için süper bilgisayarlara ihtiyaç duyduğunu biliyor. 

2021 Bilgisayar Görüşü ve Örüntü Tanıma Konferansı sırasında önemli bir sunum gerçekleştiren Tesla'nın yapay zeka bölümü patronu Andrej Karpathy, dünyanın en güçlü beşinci süper bilgisayarı olarak karşımıza çıkan Tesla'nın bir süredir üzerinde çalıştığı Dojo adlı süper bilgisayarın öncüsü yeni süper bilgisayarını duyurdu.

tesla süper bilgisayar

Tesla, söz konusu süper bilgisayarı hem otonom sürüş teknolojilerini geliştirmek adına yapay zekayı eğitmek hem de halihazırda yollarda olan Tesla otomobillerden gelen devasa miktarda veriyi işlemek için kullanacak. Zira Tesla, bir yandan şirket içinde geliştirirken bir yandan da trafikteki araçlardan gelen veriler ile eğitiyor.

Peki Tesla'nın yeni süper bilgisayarı, tam olarak nasıl bir güç sağlıyor. Yapılan açıklamalara yeni Tesla süper bilgisayar toplam 5760 GPU'dan oluşan 8 adet A100 80GB'dan oluşan 720 düğüm, 1.8 EFLOPS işlem gücü (720 düğüm x 312 TFLOPS-FP16-A100 x düğüm başına 8 GPU), 10 PB kapasite sunan 1.6 TBps NVME  depolama, 640 Tbps toplam kaydırma kapasitesi gibi standart bilgisayarlar ile karşılaştırmanın dahi mümkün olmadığı özellikler sunuyor.

Karpathy, Tesla'nın asıl ses getirecek süper bilgisayar projesi olacak Dojo hakkında bir detay paylaşmazken; sinir ağlarını eğitmek için daha iyi optimize edilmiş bir süper bilgisayar olacağını söyledi. 

Kaynak : https://electrek.co/2021/06/21/tesla-unveils-new-supercomputer-train-self-driving-ai/
58
12
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
58
12
5
3
1