Sinema Sektöründe Kan Bağı Olmayan Bir Aile: Tim Burton ve Johnny Depp Hakkında Her Şey

37
2
1
0
0
Sinema sektörünün sevilen yönetmeni Tim Burton ve aktör Johnny Depp'in arasındaki ilişki sadece işle ilgili değil. Birbirlerinin en yakın arkadaşı olan ikili hakkında her şey yazımızda.

Sinema sektöründeki kariyerlerinin henüz başlarında tanışan Johnny Depp ve Tim Burton, sektör için oldukça önemli ve başarılı isimler. Depp ve Burton ikilisinin birlikte yer aldığı filmler ve çalıştıkları projeler her ne kadar ses getirmiş olsa da, Hollywood’un ikonlaşmış ikilisinin ilişkilerinin klasik oyuncu-yönetmen ortaklığının ötesine geçtiği çok açık.

1990’da Edward Makaseller filmi ile izleyicileri kendilerine hayran bıraktıktan sonra yakaladıkları enerjiyi sonrasında 7 filmde daha ortaya koyan ikili, aralarında Ed Wood ve Alice Harikalar Diyarında’nın da bulunduğu, tüm zamanların sinema klasiği olarak kabul edilebilecek toplam 8 film çektiler.

Sinemada kendi silinmez stillerini geliştiren ikilinin arkadaşlıkları birbirlerinin kariyerlerini yönlendirmelerinde de yardımcı oldu. Depp’in Burton’a olan açık güveni, her iki sanatçının da sinematik hikaye anlatımının sınırlarını keşfetmesine izin verdi. Gelin bu ikilinin arasındaki ilişkiye daha yakından bakalım.

Tim Burton, Johnny Depp'in kariyerini değiştirdi

johnny depp tim burton

Her ne kadar 80’lerin sonunda Elm Sokağı Kabusu ve Cry Baby filmlerinde oynasa da, Depp o zamanlar çoğunlukla 21 Jump Street’teki yakışıklı adam olarak tanınıyordu. Tim ve Johnny, Edward Makaseller için bir kafede buluştuklarında ise Burton, Edward karakterini kesinlikle Johnny Depp’in canlandırması gerektiğini düşündü. Hatta yapımcı stüdyonun filmde başrol olarak Tom Cruise’u istemesi üzerine Burton, Depp’i kadroya almak için adeta stüdyo ile savaş verdi. Filmin benzersiz konsepti, her iki isim için de sonraki çalışmalarının tonunu belirledi.

Burton'ın Charlie merkezli "Çikolata Fabrikası"

charlie and the chocolate factory

Charlie’nin Çikolata Fabrikası ve Roadl Dahl hayranları, Mel Stuart’ın 1971 tarihli Willy Wonka ve Çikolata Fabrikası’ndan sonra, kitaba daha yakın bir uyarlama için hevesle bekliyordu. Bu beklentiyi de Burton, Charlie’ye daha fazla odaklanan ve hatta babasını tekrar hikayeye dahil eden yeni bir Willy Wonka filmi yayınladı. Her ne kadar Willy Wonka arka planda kalmış olsa da eleştirmenlere göre Tim Burton’ın versiyonu kitaba çok daha yakındı.

Eleştirmenler ve izleyiciler tarafından oldukça beğenilen bu filmde Johnny Depp tabii ki Willy Wonka’yı oynadı.

İkili aynı düşünme şekline sahip

tim burton johnny depp

Hem Burton hem de Depp, hayranlarını kendilerine bağlayan bir enerjiye sahipler. İki sanatçı bir araya geldiğindeki konuşmaları renkli, neşeli ve filmleri kadar da tuhaf. 

Temmuz 2019’da bir Comic-Con röportajında Burton, Depp hakkında şunları söyledi: “Tamamen soyut bir sohbet yapabileceğiniz ve odadan ayrılabileceğiniz, her şey yolundaymış gibi hissetmeniz ve ardından bunun farkında varmanız çok güzel. Eğer sohbeti parçalara ayırırsanız, ikimizin de ne söylediği hakkında hiçbir fikrimiz olmuyor.” Tam olarak yakın arkadaşlarınızla olan sohbetlerinizi düşünün, muhtemelen Burton’ın ne demek istediğini o zaman daha iyi anlayacaksınız.

Burton, Depp'in duygusal yüzünü takdir ediyor

Sweeney Todd

2008 LA Times makalesinde Mark Salisbury, Depp ve Burton'ın "Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi"ne girme sürecini derinlemesine inceledi. İncelemesinde, her iki sanatçı da Depp'in Stephen Sondheim'ın şarkı sözlerini söylemesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Ancak Burton, Depp'in iblis berberi rolünde olmasını istedi çünkü diğer faktörlerin yanı sıra Burton, Depp'in bakışları ve ifadeleriyle çok iyi ifade verme yeteneğini takdir ediyor. 

Burton’a göre Johnny Depp, hiçbir şey söylemeyerek acıyı, üzüntüyü, öfkeyi ve özlemi yansıtabiliyor. Ünlü yönetmenin yorumu film bittikten sonra doğrulandı ve Depp Sweeney Todd’u heyecan, depresyon, öfke ve melankolik aşkı gösteren bakışlar ve duygularla doldurdu.

Depp yönetmenin işine karışmıyor

behind the scenes

Johnny Depp kendi filmlerini asla izlemiyor. Çoğu aktörün yaygın olarak yaptığı bu hareketi yapmayan Depp, yönetmenine güveniyor. Böylece yönetmen de aktörün görünüşünü beğenmediği için bir sahneyi yeniden çekmemiş oluyor. Bir LA Times makalesinde Burton, Depp'in performanslarını gözden geçirmekle ilgilenmediği gerçeğini ne kadar takdir ettiğinden bahsetti. Tim Burton, "Orada oturup monitöre bakan birinin endişesini yaşamak zorunda değilsiniz. Kendisini izlemekten hoşlanmadığı gerçeğini seviyorum... İşlerin ilerlemesini sağlıyor, bu harika," dedi.

Her iki isim ayrı olarak da kendini geliştirdi

johnny depp caribbean

2003 yapımı "Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti" çıktığında Johnny Depp, stüdyoların işe almak için neredeyse her şeyi yapacağı bir aktörün nadide havasına girdi. Bu hoşgörü, Depp'in son zamanlardaki çöküşüne katkıda bulunmuş olsa da, takip eden on beş yıllık gişe rekorları kıran film, Depp’in kariyerinde oldukça önemli.

Ancak, bu dönemde hemen hemen her filmde Burton'ın gişe rekorları kıran filmlerinin olması kesinlikle zarar vermedi. Depp, Burton ile olan yolculuğuna birkaç defadan fazla eşlik ettiği için kendini çok şanslı hissettiğini birkaç röportajda da dile getirdi.

İkisi de Lon Chaney'i idol alıyor

Lon Chaney

Tim Burton ve Johnny Depp, çok çeşitli sanatsal etkiler üzerinde bağ kurmuş bir ikili. Ancak en ilginç bağlantılarından biri 90 yılı aşkın bir süre önce hayatını kaybeden ve modern izleyiciler tarafından pek bilinmeyen Lon Chaney’i rol model olarak almaları. Burton, LA Times röportajında “İlk günden itibaren Lon Chaney gibi insanlardan bahsediyoruz.” dedi. Depp ise konuyla ilgili “John Barrymore bir usta, ama benim için kral Lon Chaney.” açıklamasını yapmıştı.

Depp, Burton'ı ender bir "Gerçek Sanatçı" olarak görüyor

Johnny Depp tim Burtonn

Depp, uzun zamandır Hollywood'a karşı küçümseyici tavrıyla biliniyor. Ünlü oyuncu, filmlerin sanat olarak değerlendirip değerlendirilemeyeceğini bilmediğini söylemişti. İşin içinde çok fazla para olduğundan ve her şeyin ticaretle ilgili olduğundan yakınan Depp, sinemanın sanat olmadığını düşünen bir aktör.

Depp’e göre Burton, böylesine ticaretin döndüğü bir ortamda gerçek bir sanatçı. Depp, Burton’ın günümüz sinemasındaki diğer yönetmenlere göre daha vizyon sahibi olduğunu düşünüyor.

Burton hala Depp için savaşıyor

fantastik canavarlar johnny depp

2018'de Depp'in Amber Heard'dan acı bir şekilde boşanması çok fazla basını kendine çekiyordu ve çoğu acısını detaylandırıyordu. 2020'de Depp'in, Disney'in onu "Karayip Korsanları" serisinden baltalamasından sonra en yeni  "Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar" filminden çıkarılacağı duyuruldu. Depp'in son zamanlarda gördüğü ilginin çoğu ne yazık ki Heard'e karşı verdiği ileri geri savaşından geliyor.

Son zamanlarda çok da iyi zamanlar geçirmeyen Johnny Depp için Burton, Addams Ailesi hakkında yeni bir TV projesinde Gomez Addams rolü için mücadele ediyor.

Burton, Winona ile ayrılığı sırasında Depp’e destek oldu

Johnny Depp winona ryder

İkilinin birlikte ilk çalıştıkları filmin setinde tanışan Johnny Depp ve Winona Ryder nişanlandıklarında Tim Burton ikisinin de hayatındaydı. Depp ve Ryder, Ed Wood’un çekimlerinde ayrıldıklarında Depp yine Burton ile çalışıyordu.

Ayrılıktan sonra sete gelen Depp’in çalışmasını sağlamak ve destek olmak için Burton hep yanındaydı. Ayrıca Burton ve Helena Bonham Carter, Depp’in kara listeye düşmesine neden olan Amber Heard’dan ayrılmasının ardından da Depp’in yanında oldular.

Birlikte tarih yazdılar

Johnny Depp alice

Sinema tarihinde her zaman bazı aktörler ve yönetmenler birlikte çalışırlar. Buna Robert Altman ve Michael Murphy, Christopher Nolan ve Michael Caine ya da Rian Johnson ve Joseph Gordon-Levitt isimlerini örnek gösterebiliriz. Ancak Burton ve Depp ortaklığını bu kadar benzersiz yapan şey, Depp’in her filmde tartışmasız olarak yıldız gibi parlaması.

İkilinin filmlerinden Ed Wood, 6 milyon dolardan az gelir elde ederken, iki Akademi Ödülü ve eleştirel beğeni topladı. Charlie’nin Çikolata Fabrikası 475 milyon dolar, Alice Harikalar Diyarı ise dünya çapında 1 milyar doları aştı. İkilinin ilk filmi Edward Makaseller bile 60 milyon dolar kar elde etti.

Depp, Burton'ın çocuğu Billy Ray'in vaftiz babası

billy ray burton

Tim Burton ve Helena Bonham Carter 2003'te ilk çocukları Billy Ray Burton doğduğunda, Depp’in çocuklarının vaftiz babası olmasını sağladılar. Depp her röportajında Burton’ın onun ailesi olduğunu söylüyor. Günümüzde de Billy, Burton ve Depp birçok etkinliğe birlikte katılarak hayranları ile buluşuyorlar.

37
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
37
2
1
0
0