Torrent Hızlandırma Nasıl Yapılır?

72
31
7
2
1
İnternetten dosya indirirken torrent uygulamalarını kullanmak fazlasıyla yaygın kullanılan bir yöntemdir. Bunun sebebi, torrentlerin daha hızlı indirme imkanı sağlaması ancak yine de bazen dosyaların yavaş inmesi gibi sorunlar olabiliyor. Peki torrent hızlandırma için uygulanabilecek yöntemler var mı? Cevap evet.

Klasik indirme yöntemlerinden daha farklı olmasına rağmen zamanla çok daha popüler hale gelerek klasikleşen Torrent, kullanıcıların istedikleri dosyalara daha hızlı ulaşabilmesini sağlıyor. Yine de torrent kullanırken bazı zamanlarda kullanıcılar dosyaların çok yavaş inmesi gibi sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Bu gibi durumlarda kullanıcıların oldukça basit yöntemlerle bu sorunların üstesinden gelebileceğini söyleyelim.

Biz de sizler için bu torrent hızlandırma yöntemlerini bir araya getirdik. Oldukça basit ancak bir o kadar da etkili olan bu yöntemleri dikkatli bir şekilde uygularsanız, mümkün olan en yüksek hızda dilediğiniz dosyaları indirebilirsiniz. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan yöntemlere birlikte göz atalım.

Torrent hızlandırma yöntemleri:

  • Seeder’ı fazla olan dosyaları tercih edin,
  • İndirme sırasında arka planda açık olan uygulamaları kapatın,
  • Tek seferde bir torrent indirmeye özen gösterin,
  • Güncel tracker kullanın
  • Program ayarlarını düzenleyin,

Seeder’ı fazla olan dosyaları tercih edin:

Torrent seeder

Bu yöntemi açıklamadan önce Torrent’in mantığını açıklayalım. Torrent dosyaların indirilme mantığında sabit bir sunucuya ihtiyaç duymak yoktur. Klasik bir indirme yöntemi olan doğrudan indirmekten farklı olarak, dosyayı indiren kişiler indirme esnasında dosyalarının indirdiği kadarını diğer kullanıcılarla paylaşır. İndirmesi tamamlanan kişiler seeder, yani paylaşımcı durumuna geçer ve indirdikleri dosyanın diğer leecher, yani indirenlere ulaşmasını sağlar.

Eğer indirmeye başladığınız torrent dosyasının leecher sayısı seeder sayısından fazla ise, indirme hızınız ortalamanın altında olacaktır. Bunun sebebi, az sayıdaki kaynaktan daha fazla kişinin dosya indirmeye çalışmasıdır. Eğer bir dosyanın hiç paylaşımcısı yoksa dosyayı indirmeye başlayamazsınız. 1 ya da 2 gibi çok az sayıda paylaşımcısı varsa ise o durumda dosyayı indirmek zulüm haline gelir.

Dolayısıyla Torrent indirmelerini hızlandırmadan önce, dosyaların seeder sayısına dikkat etmek gerekir. Bir dosyanın ne kadar fazla paylaşımcısı olursa, dosyayı maksimum hızda indirme imkanınız o kadar artar. Eğer bulduğunuz bir dosyanın paylaşımcısı az ise, aynı dosyanın daha fazla paylaşımcısı olduğu bir torrent kaynağı bulmanızı öneririz. Bu şekilde dosyayı daha kolay indirebilirsiniz.

İndirme sırasında arka planda açık olan uygulamaları kapatın:

görev yöneticisi

Bu alt başlığı görünce aklınızda “Yahu iki tanecik program benim indirme hızıma nasıl etki edebilir ki?” sorusu canlanabilir ancak durum sandığınız gibi değil. İnternetinizi devamlı olarak kullanmak zorunda olan programlar bazen kendi içinde sizlere haber vermeden güncelleme yapabilir ya da beklenmedik şekilde interneti fazla şekilde kullanmaya başlayabilir.

Bu gibi durumların olmaması için indirmeye başlamadan önce internetinizi kullanan arka plan uygulamalarını tek tek kapatmanız gerekiyor. Bunun için görev yöneticisini kullanabilirsiniz. Görev yöneticisinde aynı zamanda ana ekranda bulunan Ağ kısmını kontrol edebilir, hangi uygulamanın internet bağlantınız üzerinde ne kadar etkisi olduğunu da görebilirsiniz. Bu şekilde yalnızca torrent uygulamasının ağ üstünde yük olmasını sağlayabilirsiniz.

Tek seferde bir torrent indirmeye özen gösterin:

torrent

Torrent indirmenin özelliklerinden biri de, birçok dosyayı aynı anda diğer indirme yöntemlerinden daha stabil şekilde indirebiliyor olmanız. Genellikle torrent uygulamalarını kullanıp 2 ve daha fazla dosyayı aynı anda indirebilme şansınız bulunuyor ancak bu tarz bir durum, elbette indirme hızının düşmesiyle ve iki dosyanın da daha yavaş inmesiyle sonuçlanıyor.

Eğer birden fazla torrent dosya indirmeye başladıysanız ve bu dosyaların birini durdurmanın onu sileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Endişelenecek bir durum yok zira torrent dosyaların indirilmesi durdurulduğunda, indirilen dosyalar olduğu yerde duruyor. Daha sonra indirmeyi başlattığınızda ise indirilen dosyalar kontrol ediliyor ve torrent, kaldığı yerden devam ederek geri kalan dosyaların indirilmesini sağlıyor.

Güncel tracker kullanın:

Tracker torrent

  • Adım #1: İnternetten güncel trackerlar bulun.
  • Adım #2: uTorrent’i açın.
  • Adım #3: İndirmek istediğiniz torrent dosyasının üzerine çift tıklayın.
  • Adım #4: Açılan pencerede izleyiciler (tracker) kutucuğuna, bulduğunuz güncel tracker adreslerini yapıştırın.
  • Adım #5: Tamam’a tıklayın ve indirmeyi durdurup yeniden başlatın.

Torrent denince akla gelen bir başka terim de tracker, yani izleyici oluyor. Trackerlar, torrentlerin bağlandığı basit bir sunucu olarak tanımlanabilir. Torrent indirmelerde herhangi bir sunucuya bağlılık olmadığından söz etmiştik, dolayısıyla az önce söylediğimiz şey kafanızı karıştırabilir. Dolayısıyla önce bahsettiğimiz şeylerin farkını açıklayalım.

İzleyiciler, yani trackerlar üzerinden dosya transferi asla yapılmıyor. Bu da dosya indirmelerinin trackerlar üzerinden olmadığı, yani indirmelerin herhangi bir sunucuya zorunlu bağlılığı olmadığı anlamına geliyor. Trackerlar, torrenti indiren ve paylaşan kişilerin bilgilerini tutar ve buna göre dağılımın kolay yapılmasını sağlar. Yani daha fazla tracker olması, indirmeye çalıştığınız dosyanın paylaşımcılarının daha kolay bulunması anlamına gelir.

Güncel tracker kullanmak, her zaman indirme hızınıza pozitif etki edebilecek bir yöntemdir. Bunun sebebi, güncel trackerların indirmeye çalıştığınız dosyayı seed eden kişileri içerisinde barındırıyor olması çok daha muhtemeldir. Bu nedenle de dosyanızı seed eden daha fazla kaynak bulunması, dolaylı olarak indirme hızınızı artıracaktır.

Program ayarlarını düzenleyin:

uTorrent ayarlar

  • Adım #1: uTrorent programını açın.
  • Adım #2: Üst kısımda bulunan Seçenekler kısmına tıklayın ve açılan kutucuktan Tercihler kısmını seçin.
  • Adım #3: Genel kısmında alt tarafta bulunan “Eğer etkin torrentler varsa beklemeyi engelle” kutucuğuna tik atın.
  • Adım #4: Bağlantı kısmında üst tarafta bulunan “UPnP port eşleştirmesini etkinleştir” kutucuğuna tik atın.
  • Adım #5: Bant genişliği kısmına gelin ve “Maksimum gönderme hızı” kısmının sağındaki kutucuğa 500 yazın.
    • “Maksimum bağlantı sayısı” kısmına 150,
    • “Torrent başına maksimum eş sayısı” kısmına 100,
    • "Torrent başına gönderme yuva sayısı” kısmına ise 3 yazın.
  • Adım #6: Hepsini yaptıktan sonra Tamam’a tıklayın ve uygulamayı yeniden başlatın.

uTorrent uygulamasının dışında yapabileceğiniz bazı düzenlemelerin yanı sıra uygulama içerisinde yapabileceğiniz bazı değişiklikler de bulunuyor. Yukarıda sizlere gösterdiğimiz ayarları yaparsanız, indirme hızınızda gözle görülür şekilde artış görebilirsiniz. Eğer yukarıda yazdığımız her şeyi yapmanıza rağmen hala iyi bir indirme hızı elde edemiyorsanız, internetinizde değişiklik yapmanın vakti gelmiş demektir.

Torrent hızlandırma nasıl yapılır sorusuna cevap verdiğimiz rehberin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Eğer sizlerin de torrent indirirken indirme hızını artırmak için yaptığınız ve başarılı olduğunuz yöntemler varsa bunları yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. Bu ve bunun gibi içeriklerimizin devamı gelecek, kaçırmamak için bizleri takipte kalın.

72
31
7
2
1
Emoji İle Tepki Ver
72
31
7
2
1