Türkiye'deki Patent Başvurularına Yabancı Şirketler Damga Vurdu

33
10
4
1
1
Patent, ticari hayatta varlığını koruyabilmek ve sürdürebilmek için çok önemli. Dolayısıyla yeni ürün çıkaran firmalar, bunun için patent başvurularında bulunuyor. Verilere göre Türkiye'de son 5 yılda teknoloji alanında 23.685 patent başvurusu yapıldı. Bu başvurularda ise yabancı şirketlerin üstünlüğü göze çarpıyor.

Teknolojinin son hızla ilerlediği, her gün çeşitli girişimlerin yapıldığı günümüzde kurduğunuz değerlerin korunması için patentinin alınması oldukça büyük bir önem taşıyor. Destek Patent’in derlediği verilere göre 2014 ve 2018 yılları arasını kapsayan son 5 yılda ülkemizde yerli ve yabancı toplam 23 bin 686 patent başvurusu yapıldı.

Destek Patent’in son 5 yılı baz alarak yaptığı değerlendirmeye göre ülkemizde, en çok patent başvurusu televizyon ve benzeri alanları kapsayan görsel iletişim teknolojileri için yapıldı. Görsel iletişim teknolojilerini takip eden patent başvurusu ise kablosuz haberleşme ağları alanında. En çok patent başvurusu yapılan 3. alan telekomünikasyon alanlarını kapsayan sayısal bilgi iletimi olurken 4. sırada işlemler ya da yöntemler, 5. sırada ise hat konektörleri yer aldı.

patent

Türkiye’de son 5 senede gerçekleştirilen patent başvurularının %62’sini yabancı firmalar oluştururken %38’ini yerli firmalar oluşturdu. Türkiye’deki firmaların yurt dışı patent başvurularında en çok yoğunlaştığı bölgeler ise AB ve ABD. Bu iki bölgenin ardından Çin, Japonya ve Güney Kore geliyor.

En çok teknoloji patenti başvurusu yapılan illerin İstanbul, Ankara ve Manisa olduğu açıklanırken teknolojiye yönelik marka başvurularının en çok olduğu iller ise İstanbul, Ankara ve Bursa oldu.

Türkiye’de teknoloji alanında en çok patent başvurusu yapan firmalar ise Arçelik, Turkcell ve Ford olarak açıklandı. Teknolojiye yönelik en çok marka başvurusu yapan şirketler ise Türk Telekom, Arçelik ve Turkcell.

Kaynak : https://digitalage.com.tr/turkiyede-teknoloji-alaninda-5-yilda-24-bine-yakin-patent-basvurusu-yapildi/
33
10
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
33
10
4
1
1