Tümü Webekno

Kategoriler

Hakkımızda Yazarlar Ödüllerimiz Künye Gizlilik İletişim
  1. Webtekno
  2. Yaşam

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden Ayrıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararnamede İstanbul Sözleşmesi'nin feshedildiği Resmi Gazete'de yayımlandı. İstanbul Sözleşmesi, kadın şiddetine karşı duran ve uluslararası mecrada kabul görmüş bir sözleşmeydi.

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden Ayrıldı
Gürhan Kulaklı Gürhan Kulaklı /

Türkiye, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanan ve ismini Türkiye'nin en büyük şehrinden aldığı gibi ilk imzacısının da Türkiye'nin olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden resmen ayrıldı. İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011'de imzaya açılmış ve 1 Ağustos 2014'te yürürlüğe girmişti.

Özellikle kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için çok önemli maddelere sahip olan ve tüm dünyanın kabul ettiği bu sözleşme, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan "3718 sayılı kararda 'Türkiye Cumhuriyeti adına 11/5/2011 tarihinde imzalanan ve 10/2/2012 tarihli ve 2012/2816 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından feshedilmesine, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3 üncü maddesi gereğince karar verilmiştir." kararnamesiyle feshedildi.

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden Ayrıldı

İstanbul Sözleşmesi nedir?

İstanbul Sözleşmesi, uluslararası hukukta yer almış, kadın - erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı uygulanan şiddetin ve ayrımcılığın vurgulandığı ilk sözleşme olarak dikkat çekiyor. Fiziksel, cinsel, ekonomik ve duygusal olmak üzere her tür şiddetle mücadele konusunda "Önleme, Koruma, Kovuşturma ve Destek" politikalarından oluşan dört temel yaklaşım içeren İstanbul Sözleşmesi, şiddetle mücadelede konusunda yaptırım gücü olan bağlayıcı bir sözleşmeydi.

Sosyal medyada gündem oldu

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden Ayrıldı

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden resmi olarak çıkmasının ardından sosyal medyadan da tepkiler gelmeye başladı. Twitter gündemde 1. sırada olan İstanbul Sözleşmesi, daha uzun süre konuşulacak gibi görünüyor. En büyük temennim, bu sözleşmenin feshinin ülkemizde zaten "aşırı" düzeyde olan kadın şiddetini daha da fazla artırmaması yönündedir.

YORUMLAR

(19)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır. (0)
V
Vuoto Vuoto 4 yıl önce
Sözleşmeden sonra cinayetlerin artmasının birinci sebebi sözleşmenin etkin şekilde uygulanmamasi ve eskiden teknoloji bu kadar gelişmemişti. Örneğin birisi öldürülüyor ancak herhangi bir sosyal hayat olmadığı için insanlar o kişinin öldüğünü veya nasıl öldüğünü bile bilmiyordu. Bu durum hala daha var, mesela durmadan insanlar Tv'de kayıp ve katil bulma programlarına katılıyorlar.
A
Ali Yılmaz 4 yıl önce
Püüüüü yazıklar olsun size
E
emre ongun 4 yıl önce
Birisi demiş, "sözleşmenin kadınla alakası yok", biri demiş "dinleri engelliyor" Sözleşmeyi şimdi okudum. Başından sonuna kadar kadın haklarını korumakla ilgili. Din ile ilgili tek bir maddesi var, orada da diyor ki "dini bahaneler ile kadına ceza kesilemez" Bu muydu 'dine engel' dediğiniz. Acıyorum gerçekten, ama kendime. Çok yanlış bir ülkede doğdum.