Türkiye'de Neden Hep Beyaz veya Gri Renkte Arabalar Var? Sebepleriyle Açıkladık

26
8
4
4
4
Türkiye'deki arabaların çok büyük bir kısmı beyaz veya gri renkte. Peki bunun sebebi ne? Neden herkes kendi renk zevkine göre araba almak yerine beyaz veya gri arabaları tercih ediyor?

Türkiye'de trafiğe çıktığınızda araba modellerinin çok da renkli olmadığını daha önce fark ettiniz mi? Ülkemizdeki otomobillerin çok büyük bir kısmı ya beyaz ya da gri renkte. Özellikle beyaz renk, araç sayısının çok büyük bir bölümüne hakim durumda. Elbette bunun bazı sebepleri var. Neden beyaz ya da gri arabalara biniyoruz. Mesela deniz mavisi neden ülkemizde baskın renk değil? 

TÜİK'in sunduğu verilere göre Ocak - Nisan 2022 dönemlerinde trafiğe kaydı yapılan 178 bin 47 otomobilin 72 bin 54'ü beyaz renkte. Bu orana göre Ocak - Nisan 2022 yılları arasında trafiğe kaydı yapılan  araçların yüzde 40,5'inin beyaz renk olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte aynı dönemde kaydı yapılan araçlardan yüzde 28,1'i ise gri renkte. Yani sadece bir dönemde kayıt yaptırılan araçların yüzde 68,6'sı beyaz ve gri renge sahip. Peki bunun sebebi ne? Neden araçlar gri ya da beyaz olarak tercih ediliyor. Ne gibi avantajlar sunuyor? Gelin bu sorulara birlikte cevap bulalım.

Beyaz ve gri renkli arabalar daha kolay satılıyor.

Beyaz araba satış

Beyaz ve gri renkli arabaların neden bu kadar fazla tercih edildiğine baktığımızda ilk başta kolay satılabiliyor olmaları bizleri karşılıyor. Piyasada bu kadar fazla seçenekleri bulunduğu için satıldığında da en çok tercih edilenler bu arabalar oluyor. Bunun dışında pek çok arabanın standart renkleri de beyaz, siyah veya gri renkte üretiliyor. Bu renkler dışında farklı bir renk istediğinizde istediğiniz renge göre ücret ödemeniz gerekiyor. Bu ücretler de bazen 80 bin TL'lerin üzerine çıkabiliyor. 

Elbette bu noktada araba galerilerinin de sebep olduğu bir şey var. Daha kolay satılabildiği ve daha ucuza mal oldukları için beyaz veya gri araba tercih eden özel galeriler, müşterilere bu arabaları satmaya uğraşıyor. Bu uğraş da dolaylı olarak zaman içerisinde "beyaz araba daha kolay satılır" algısının oluşmasını sağladı. 

Toplu alım yapan şirketler beyaz renkli arabaları tercih ediyor.

Beyaz araba filo

Belki de tek seferde 100'den fazla araba alan filolar, bu arabaları alırken daha ucuz ve kolay ulaşılabilir alternatif olan beyaz renkli arabaları tercih ediyor. Bu filolar araçlarını yenilediğinde çok sayıda beyaz renkli araç ikinci el piyasasında satılıyor ve yeni beyaz araçlar trafiğe giriş yapıyor. Bu sebeple trafikteki beyaz araç hegemonyası sürekli olarak artıyor.

Beyaz ve gri renkli arabalar daha az kir gösteriyor.

Kirli gri araba

Ülkemizde araba kullanmak artık bir lüks haline geldi. Araba almak pahalı bir eylemken zaten var olan bir arabayı çalışır halde tutmak da son derece pahalı. Arıza yapması, yakıt fiyatı, bakımları derken maaşın yarısını arabaya yatırıyoruz. Beyaz ve gri renkte arabaların ise diğer arabalara nazaran üzerinde kir tutmama avantajı bulunuyor. Siyah bir araba 3 gün yıkanmasa kirli gözükmeye başlarken beyaz ve gri renkli arabalar çok daha uzun süreler boyunca üzerindeki kiri göstermiyor. Bu da beyaz ve gri renkli arabaların daha az yıkama masrafı çıkaracağı anlamına geliyor.

Beyaz renkli arabalar güneş ışınlarını yansıtıyor.

beyaz araba güneş ışığı

Özellikle yaz aylarında fırın gibi olan arabaların içine girmek çok can sıkıcı olabiliyor. Arabaya ilk girdiğimizde nefes almakta bile zorlanıyoruz. İşte beyaz renkli arabalar bu sıcağın kaynağı olan güneş ışınlarının büyük bir kısmını yansıtıyor. Bu da özellikle koyu renkli arabalara oranla büyük bir avantaj sunuyor. 

Bugün sizlere trafikteki araçların neden genellikle beyaz ve gri renkte olduklarını açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız bizlere yorumlar kısmında yazabilirsiniz.

26
8
4
4
4
Emoji İle Tepki Ver
26
8
4
4
4