23
6
4
0
0

"Gökyüzüne bak Ay'ı gör" sloganı ile başlayan Milli Uzay Programı yakın zamanda açıklandı. Göbeklitepe'de gizemli monolit ile başlayan halkla ilişkiler kampanyası da bir anda sadece Türkiye'nin değil Dünya'nın bu slogana, haliyle de kuruma odaklanmasını sağladı.

Milli Uzay Programı için yapılan açıklamalarda, kurumun önümüzdeki süreçte izleyeceği yol haritası da ana hatlarıyla paylaşıldı. Bu yol haritasında öne çıkan adımları ve neler beklememiz gerektiğini de bu videoda açıkladık.

İlk temas 2023'te:

roket

2023 yılında ciddi anlamda Ay'a ilk aracımızı fırlatacağız. Bu araç sert temas gerçekleştirecek. Aslında daha önce NASA yarışmalarında derece alan gençlerimiz olduğunu da göz önüne alırsak, muhtemelen SpaceX roketi ile fırlatacağımız bir kutu uydu kullanmamız olası. Bakan Varank'a göre Türkiye, bu görevde üç ülke ile çalışacak. Bu ülkelerden Pakistan ve Azerbaycan ile anlaşmada son aşamaya gelindi. 

2028 yılında ise TUA bu kez yerli imkanlarla üretilen bir roket kullanılarak Ay'a ulaşılması amaçlanıyor. Bu görevde Türk aracının yumuşak iniş yapması ve böylece Türkiye'nin de uzayda çalışmalar gerçekleştiren ülkeler arasına katılması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkan diğer önemli noktalar arasında ise 2022'de yeni haberleşme uydusunun fırlatılacağı ve 2030 yılına kadar da Türk bayrağının Ay'da yer alacağı bulunuyordu.

Astronota yerli isim önerileri:

milli uzay programı

Türkiye Uzay Ajansı ile ilgili açıklamalarda dikkat çeken noktalardan biri, ilk Türk astronotunun bir kadın olma ihtimalinin de bulunduğunun açıklanması olmuştu. Ayrıca astronot yerine kullanılacak alternatif isimler de tartışılıyor. 

Sosyal medyada öne çıkan isimler arasında evrenot, Gökmen gibi isimler öne çıkıyor. Popüler kültürden kopya çekecek olursak da Gökgezen (Skywalker), Uzay Levendi (Space Marine) gibi alternatifler bulabiliriz. Sizin isim önerileriniz neler?

23
6
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
23
6
4
0
0