Tutankhamun'un Mezarındaki Bir Cam Parçasının Sırrı Çözüldü

41
3
2
1
1
Mısır firavunlarından Tutankhamun'un mezarında bulunan bir cam parçasıyla ilgili bilinmeyenler açığa çıktı. Yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanları, bu camın bir göktaşının patlaması sonucunda ortaya çıktığını belirlediler.

Tutankhamun'un mezarının 1922 yılında İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından keşfedildiği biliniyordu. Günümüze kadar araştırmaların sürdüğü bu ünlü mezarla ilgili bazı yeni gelişmeler mevcut. Yapılan açıklamalara göre mezarda bulunan eşyalardan birinde bulunan bir cam parçasının, dünyamıza ait olmadığı belirtildi.

Mezar odasında bulunan bu özel eşya aslında Firavun'un sürekli boynuna taktığı, üzerinde pek çok desenin bulunduğu bir mücevherdi. İşte o mücevher;

Bu eşyanın ortasında bulunan cam, uzunca bir süre tartışmaların odağındaydı. Bu eşya ilk bulunduğunda, üzerindeki taşın kuvars benzeri bir 'kalsedon' olarak tanımlandı. Ancak 1932 yılında İngiliz coğrafyacı Patrick Clayton, bölgede araştırmalar yaparken bugünkü Mısır ve Libya'nın sınır bölgelerinde bulunan büyük bir kum denizini keşfettiği sırada bir cam parçasına denk gelmişti. Bugüne kadar gördüğü cam parçalarından büyük oranla değişik olan bu camı incelemek için alan Clayton, bu cam parçasının bir gölün kurumasıyla birlikte ortaya çıktığını ve kuvars minerali açısından da zengin olduğunu ifade etmişti. Cam parçasının Tutankhamun'un mezarında bulunan eşyaya çok benzer olması da bilim insanlarının dikkatini çekmişti.

1998 yılında İtalyan mineralog Vincenzo de Michele, Tutankhamun'un mezarında bulunan cam parçasıyla ellerinde örnek olarak bulunan cam parçasının özelliklerini analiz ettiği zaman bu iki maddenin birbiriyle aynı olduğunu fark etmişti. Yapılan detaylı analizlerin sonucunda bu maddenin Libya Çöl Camı olduğu anlaşıldı. Libya Çöl Camı, kuvarsa büyük oranda benzerlik gösteriyordu. Neredeyse tamamen saf silikon dioksitten oluşuyordu, ancak kristal yapısı kuvarsa göre biraz farklıydı. Ayrıca beklenmedik bir şekilde iridyum, demir ve nikel gibi elementleri de içeriyordu. 

Bilim insanlarının o dönem sahip olduğu bilgiler ve veriler, bu camın bilimsel olarak aydınlatılması için yetersiz kalmıştı. Ancak yapılan son çalışmaların sonucunda bu camın nasıl oluştuğu konusunda daha sağlıklı bilgilere ulaşan bilim insanları, bu camın oluşabilmesi için iki farklı yöntemin olduğunu belirlemişlerdi. Bu yöntemlerden ilki, bir volkanın patladığı anda ortaya çıkan sıcaklık, aniden soğuyarak bu camın oluşmasına sebep olabilirdi. Ancak bu yöntem, camın bulunduğu bölgeye uymuyordu çünkü Mısır ve Libya arasındaki büyük kum denizinin yakındalarında volkanik bir dağ yoktu. Bu camın burada bulunmasının tek sebebi olabilirdi o da şuydu;

Bir göktaşı Dünya'nın atmosferine yüksek hızla girmişti, ortaya çıkan enerjinin büyüklüğü ile de çölün ortasında patlamıştı. Bu patlama sırasında ortaya 2000 santigrat derecelik bir sıcaklık çıkmış, göktaşı parçalarının aniden soğumasıyla da doğal Libya Çöl Camı ortaya çıkmıştı. 

Yapılan bu araştırmalarda Tutankhamun'un mezarında bulunan bu cam parçasının sırrı çözülmüş oldu. Ancak bilim insanları konuyla ilgili araştırmalarına devam edeceklerini açıkladılar.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/davidbressan/2019/05/19/gemstone-found-in-king-tuts-tomb-formed-when-a-meteor-collided-with-earth/#4e70b2796e01
41
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
41
3
2
1
1