Mozilla, Intel ve Red Hat, WebAssembly İçin Yeni Bir Ortaklık Kurdu

12
1
1
1
0
WebAssembly'nin geliştiricilerinden Mozilla, Intel, Red Hat ve Fastly, ortak olarak WebAssembly'yi tarayıcının da ötesine geçirme kararı aldı. Bytecode Alliance ismi verilen ortaklıkta WebAssembly'nin geliştiricilerinden Google ve Microsoft yer almıyor.

Bugün Mozilla, Intel, Red Hat ve Fastly, yeni bir ortaklık çerçevesinde bir araya geldiklerini duyurdu. Şirketler, yeni yazılım temelleri, WebAssembly ve WebAssembly System Interface (WASI) için yeni standartlar oluşturmayı amaçlayan Bytecode Alliance isimli açık kaynak program grubunu kurdu.

WebAssembly; tarayıcıların, derlenmiş programları tarayıcıda çalıştırmalarına izin veren açık bir standarttır. Mozilla da WebAssembly’nin geliştiricilerinden biri. WebAssembly, geliştiricilerin kendi uygulamalarını C, C++ ve Rust dillerinde yazmalarını ve bu uygulamaların JavaScript’e bağımlı olmadan daha hızlı çalışabilmelerini sağlar.

Amaç, WebAssembly'yi tarayıcıların da ötesine taşımak:

bytecode alliance

Günümüzde WebAssembly, birçok büyük arama motorunun desteğine sahip. Figma ve Autodesk gibi firmalar da üretim aşamasında WebAssembly kullanabiliyorlar. Yeni kurulan program grubunun görevi ise tarayıcıların da ötesine geçiyor. Yeni program grubu, uygulama geliştiricilerinin ve servis sağlayıcılarının internet tarayıcılarında onlarca yıllık deneyiminden yararlanacak. Böylece geliştiriciler, herhangi bir altyapı üzerinde kodları güvenli bir şekilde çalıştırabilecekler.

WebAssembly'nin geliştiricilerinden Google ve Microsoft, yeni ortaklıkta yer almıyor:

webassembly

WebAssemly’nin geliştiricileri grubunda Mozilla ile birlikte Microsoft ve Google da bulunuyordu ancak yeni kurulan ortaklıkta bu isimler yer almıyor. Bunun yanı sıra Wasmtime, Lucet, WebAssembly Micro Runtime ve Cranelift, Bytecode Alliance’a katkıda bulunan isimler arasında yer alıyor.

WebAssembly’nin eş yaratıcılarından biri ve aynı zamanda Mozilla’da yetkili isimlerden biri olan Luke Wagner, WebAssembly’nin interneti değiştirdiğini söyledi. Hatta WebAssembly’nin tarayıcıların dışına çıkmasıyla birlikte yazılım ekosisteminde daha büyük bir role sahip olabileceğini de ekledi. Wagner açıklamalarına şöyle devam etti: "Bu, bozulan bir şeyi tamir edip yerine yeni bir şey üretebildiğimiz teknolojinin sonucunda meydana çıkan yegâne bir andır ancak bunun doğru bir şekilde yapılmasını sağlamak için sektörler arası bir eylemde bulunmamız gerekiyor."

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/11/12/mozilla-partners-with-intel-red-hat-and-fastly-to-take-webassembly-beyond-the-browser/
12
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
1
1
1
0