Xiaomi, Gelir Kaybı ve Akıllı Telefon Satışlarındaki Düşüş Nedeniyle Binlerce Çalışanını İşten Çıkaracak

15
5
4
2
0
Binlerce çalışanını işten çıkaran teknoloji devleri arasına Xiaomi'nin de katılacağı ortaya çıktı. Çinli şirket, gelirlerindeki ve akıllı telefon satışlarındaki düşüş nedeniyle 35.000 kişiden oluşan personelinin yaklaşık %10'unu işten çıkarmayı planlıyor.

Dünya çapından birçok teknoloji devi, COVID-19 pandemisi sonrasında yaşananlar nedeniyle son aylarda çalışanlarını işten çıkarıyordu. Meta, Amazon ve Twitter gibi şirketler, on binlerce çalışanıyla yollarını ayırmışlardı. Bugün de otomobil devi Tesla’nın 2023 yılının ilk aylarında benzer bir hamle yapacağı ortaya çıkmıştı.

Şimdi ise birçok haber ajansı, Çin’li teknoloji devi Xiaomi’nin de böyle bir hamle yapmayı planladığını duyurdu. Gelen bilgiler, şirketin personelin %10’una yakınını kovacağını ortaya koydu. Yakın zamanda Xiaomi 13 serisini tanıtan şirketten konu hakkında detaylar paylaşılmasa da bu oran, 3500’e yakın insanın işinden olacağını gösteriyor.

Şirket, gelir kaybı ve akıllı telefon satışlarının düşmesi nedeniyle çalışanlarını işten çıkarıyor

Xiaomi’nin, akıllı telefon ve internet dahil birçok farklı departmandan insanları işten çıkaracağı da gelen haberler arasında. CNN’e göre teknoloji devinin bu hamlesi, gelirlerin Çin’deki COVID kısıtlamaları ve elektronik cihazlara olan talebin azalması nedeniyle bu yılın üçüncü çeyreğinde 2021’in aynı dönemine oranla %10 düşmesinin sonrasında geliyor. Şirketin gelirlerinin %60’ını oluşturan akıllı telefon satışlarının da %11 azaldığını eklemeden geçmeyelim. Bu faktörler, iş gücünde azalmaya gidilmesine neden oluyor.

Xiaomi, yıl içinde de benzer bir adım atmış ve 2022’nin ilk dokuz ayında 1500 kişiyi kovarak iş gücünü azalttı. Yayınlanan belgeler de eylül ayı itibarıyla şirketin çoğunluğu Çin’de olmak üzere toplam 35000 çalışana sahip olduğunu gösterdi. Yeni işten çıkarmalarla da bu sayının 31.500 – 32.000 seviyeleri arasına düşeceğini tahmin edebiliriz.

Teknoloji devinin işten çıkarmaları, Çin’in artan ekonomik problemlerle mücadele ettiği bir zamanda geliyor. Üç yıldır devam eden salgın kısıtlamaları, birçok farklı sektörden işletmeleri sert bir şekilde vurmuş ve işsizliğin artmasına yol açmıştı. Hükümetin yayınladığı istatistiklerse kentsel işsizlik oranının %5,7 artarak son ayların en yüksek seviyesine geldiğini göstermişti. Ayrıca gençlerdeki işsizliğin de yüksek seviyelere ulaştığı görülmüştü.

Ülkede en önde gelenlerden olan teknoloji sektörünün de yaşanan krizden etkilendiğini söyleyebiliriz. CNN’in tahminlerine göre e-ticaret şirketi Alibaba ilk dokuz ayda 15.000, oyun devi Tencent ise aynı süreçte 4.000 çalışanını işten çıkardı. Xiaomi’nin bu hamlesi de işten çıkarmaların devam ettiğini ve ülkedeki işsizlik sorunun artacağını ortaya koydu.

15
5
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
15
5
4
2
0