Yaratılışın Sütunlarının "Al Duvara As" Dedirten Yeni Bir Fotoğrafı Daha Paylaşıldı

63
13
3
1
1
Binlerce ışık yılı uzağımızdaki Yaratılışın Sütunları olarak bilinen göz alıcı yapı, James Webb Uzay Teleskobu ile görüntülendi. Paylaşılan görüntü, her bir detayında ayrı bir güzellik barındırıyordu.

Aralık 2021’de uzaya fırlatılan ve yaz başında tüm ekipmanlarıyla evreni gözlemlemeye başlayan James Webb Uzay Teleskobu’ndan bugün hayran edici yeni görüntüler geldi. Gök bilimciler, NASA’nın teleskobuyla bu kez “Yaratılışın Sütunları”nı gözlemledi.

Hubble tarafından yıllar boyunca çekilen görüntüleriyle halihazırda herkesi mest eden gök yapısı, bu kez hiç olmadığı kadar net görüntülendi. Dünya’dan 6.500 ila 7.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan Yaratılışın Sütunları, bu kez böyle karşımıza çıktı:

James Webb'in ekipmanlarından elde edilen veriler birleşti, ortaya bu tablo çıktı:

yaratılışın sütunları

Tam boyutta görmek için tıklayın. (64 MB, .TIF)

Daha önce Yaratılışın Sütunları'nı farklı ekipmanlarla görüntüleyen James Webb, bu kez ekipmanlardan elde edilen verileri bir görselde toplayan görselle karşımıza geldi. Yukarıda gördüğümüz fotoğraf, MIRI ve NIRCam ekipmanlarının elde ettiği verilerle ortaya çıktı.

James Webb'in gözünden Yaratılışın Sütunları:

james webb

Tam boyutta indirmek için tıklayın. (163,44 MB, .TIF dosyası)

Yaratılışın Sütunları olarak adlandırılan bu yapı, fotoğrafta da gördüğümüz yoğun bulutların arasında pek çok yeni meydana gelen ve gelmekte olan yıldıza yer veriyor. Bilim insanları, bu yapı sayesinde bir yıldızın nasıl oluştuğuna dair daha fazla bilgi edinmeyi amaçlıyor.

Hubble ve James Webb’in karşılaştırması:

james webb

Tam boyutta indirmek için tıklayın. (167,47 MB, .TIF dosyası)

MIRI ekipmanından görüntüyse bu şekildeydi:

james webb

Tam boyutta görmek için tıklayın. (4 MB)

Yukarıdaki görüntülerden bir hafta sonra NASA, James Webb bünyesindeki Mid-Infrared Instrument (MIRI) ekipmanıyla çekilen farklı bir görüntüyü daha paylaştı. NASA tarafından paylaşılan açıklamaya göre Webb'in MIRI ile elde ettiği bu veriler, araştırmacıların bu bölgede tam olarak ne kadar toz olduğunu ve bunların neyden yapıldığını belirlemelerine yardımcı olacak.

Kaynak : https://esawebb.org/images/pillarsofcreation_composite/
63
13
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
63
13
3
1
1