Tümü Webekno

Kategoriler

Hakkımızda Yazarlar Ödüllerimiz Künye Gizlilik İletişim
  1. Webtekno
  2. Bilim Haberleri

Yaşamın Nasıl Meydana Geldiğini Net Olarak Açıklayabilecek Yeni Bir Yöntem Açıklandı

NASA'dan bilim insanları, yaşamın nasıl oluştuğunu nokta atışı şeklinde açıklamak için yeni bir strateji izleyeceklerini duyurdu.

Yaşamın Nasıl Meydana Geldiğini Net Olarak Açıklayabilecek Yeni Bir Yöntem Açıklandı
Ümit Kılınç Ümit Kılınç /

Bugüne kadar bildiğimiz ve gördüğümüz her şey, birkaç milyar yıl önce alev topu gibi olan bir kayalık üzerinde oluştu, sayısız evrim ağacı ile günümüz yaşamı dünyaya geldi. Fakat bilim insanları, bugüne kadar bu ağaçların en kökünde bulunan ve yaşamı mümkün kılan en temel faktörü keşfemedi.

Bugüne kadar yapılan tüm araştırmalarda çoğunlukla iki farklı yol izlendi: Günümüz hayvanları ve bitkilerinden geriye dönük araştırmalar yapmak (yukarıdan aşağıya) ve Dünya üzerinde henüz yaşam yokken, yaşamın başlangıcına kadar süreci incelemek (aşağıdan yukarıya). Fakat bugün, yeni bir stratejinin haberi duyuruldu.

Yaşamın nasıl oluştuğu, yeni bir stratejiyle araştırılacak:

Yaşamın Nasıl Meydana Geldiğini Net Olarak Açıklayabilecek Yeni Bir Yöntem Açıklandı

NASA’dan Laurie Barge ve ekibi, bilim dünyasında kabul gören bu iki araştırma tipinin açığını kapatmak için yeni bir araştırma stratejisi duyurdu - her iki yöntemi de bir araya getirecek bir alan: “Elektron taşıma zincirleri”.

Bu zincir, canlılarda enzimin taşınması için en temel yapılardan birisi ve bu sayede Dünya’daki evrimin tarihi için de büyük bir bağlayıcı nokta konumunda. Bu sistemi kapsamlı bir şekilde anlamak, yaşamın ilk olarak nasıl meydana geldiğini açıklamanın yanı sıra Dünya dışında da nelere bakacağımız konusunda büyük ipuçları sunabilir.

Tabii bu strateji ile bir başarı elde edilip edilemeyeceğini ancak bekleyerek göreceğiz. Bilim insanlarının yaptıkları yeni çalışmaların sonucu, stratejinin başarısını ortaya koyacak.

Peki, en çok uygulanan iki yöntemdeki açıklar neler?

İki yöntemin en büyük açığına yeni strateji duyurusunda yer verildi. Ekibe göre yukarıdan aşağıya yöntemi yaşamın tarihini gösterse de yalnızca bugünün canlılarında da olan genleri takip edebiliyor. Aşağıdan yukarıya yöntem ise “prebiyotik kimya” deneyleriyle hayatın nasıl oluşmuş olabileceğini gösteriyor ancak kesin bir cevap sunmuyor.

YORUMLAR

(3)
Yorumunuz minimum 30 karakter olmalıdır. (0)
C
cenk cenk 2 yıl önce
aşağıda ki bazı absürt yorumlar akp nin 23 senesinin özeti gibi.....
M
Mehmet Emre Demir 2 yıl önce
"Allah yarattı" diyen arkadaşlara ithafen söylüyorum. Bilim herhangi bir deneysel düzenekle kanıtlayamayacağı ruh, melekler gibi şeylerle ilgilenmez.
V
Vahid Ekberov 2 yıl önce
Ruh anlayışını geliştirenler Pifaqor ve Anaksaqor gibi insanlardır. Kuranda fikirleri geçiyor. Falesin "Tüm canlılar sudan yaratıldı" demesi, Pifaqorun "Tanrı monaddır(birdir)" demesi, Anaksaqorun "Tanrı Neosdur(Akıldır)" demesi ve ya "Yer ve gök eskiden birleşiktiler ve yerin hacmi küçüldükten sonra ayrıldılar" demesi, Platonun "Tüm orqanlar bir birlerini idare ediyorsa, onları idare eden bir ruh olmalıdır"(Bu fikir şimdilerde cahillik gibi görüle bilir ve zaten öyle. İnsan embrion devrinde orqanları oluşana kadar annesine bağlı olarak yaşar ve orqanlar oluştuktan sonra çocuk çıkmaya hazır hale gelir. Bunun ruhla bir alakası yoktur) demesi Kuranda geçiyor. Yunan ilmi araplara gelmedi diğenler kendilerini yalancı olarak görsünler. Tanrı Kuran için başka bir şey bulamadı mı ki, anca yunanların teorileri yazılmış
A
Anonim 2 yıl önce
Bugün Dünya'da yaşamın başlaması ile ilgili bir belgesel izlemiştim. O belgeselde yaşamın başlangıcında hücre alt yapısının oluşmasında siyanürün çok büyük etkisi olduğu anlatılmaktaydı. Zehirli bir maddenin yaşamın oluşmasındaki faktörüne çok hayret ettim. Gelecekte yaşamın tam olarak nasıl oluştuğunun anlaşılması olasıdır.
Tüm yorumlar yüklendi (3 yorum)