Yönetim Şekli Bakımından Dünyanın En İyi 6 Ülkesi

84
14
7
7
6
Hükümete güven, ilerici sosyal politikalar ve işleyen adalet sistemi gibi konularda devamlı liste başı olan bu 6 ülke, tüm dünya ülkelerinin örnek alması gereken yönetim biçimleri ile dikkat çekiyor.

Bir ülkenin iyi yönetilip yönetilmediğini anlamak, diğer bir deyişle hükümetlerin yürüttüğü politikaların etkinliğini ölçmek için, (Dünya Adalet Projesi'nin Hukukun Egemenliği Endeksi, Dünya Bankası'nın Yönetişim Endeksi ile Sosyal Gelişme Endeksi) mevcut verileri kullanarak, ülkeleri farklı kategorilerdeki performanslarına göre sıralıyor.

Danimarka

İskandinav ülkeleri sürekli bir biçimde her endeksin ilk sıralarında yer alırken, bu ülkeler arasında başı çeken ülke ise Danimarka. 

Danimarka, 2017 yılında, Sosyal Gelişme Endeksi'nin 'Temel İnsan İhtiyaçları' kategorisinde mükemmele yakın bir konumdaydı. Bu kategori, yurttaşların beslenme ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasından, temel bilgi ve iletişim alanına değin pek çok konuyu kapsıyor. Ve Danimarka'da yaşayan herkes bu haklardan faydalanabiliyor. Yabancı öğrenciler parasal yardım ve ücretsiz dil kursu alabiliyor.

Sosyal sistem bürokrasiden ziyade güvene dayanıyor. İnsanlar hasta olduklarında işyerini arayarak işe gelemeyeceklerini söylemeleri yetiyor.

Yeni Zelanda

Endeks sıralamalarında Avustralya ve Yeni Zelanda başa baş gidiyor. Fakat siyasi istikrar, temel hakların gelişkinliği ve şiddet-terör olaylarının azlığı bakımından Yeni Zelanda bir adım önde.

Yeni Zelanda, 1893 yılında, kadınlara oy hakkı veren ilk ülke oldu. Ayrıca annelere, çocuklara, öğrenci ve yaşlılara yönelik birçok hizmet ücretsiz olarak veriliyor.

Kanada

ABD ve Kanada da, tüm endekslerde üst sıralarda bulunuyor. Ancak Kanada, siyasi istikrar ve şiddet-terör eylemlerinin az olması açısından daha fazla puan alıyor. Beslenme ve sağlık, temel bilgi ve kişisel haklar bakımından Kanada, İskandinav ülkeleri kadar iyi durumda.

Kanadalılar ayrıca hakkaniyetli tavırlarıyla biliniyor.

Japonya

Japonya, Dünya Bankası'nın hükümet etkinliği, hukukun üstünlüğü ve siyasi istikrar göstergeleri açısından Asya kıtasında en yüksek puan alan ülke. Ayrıca temel bilgilere, su ve temizliğe, beslenme ve sağlık hizmetlerine erişim bakımından da Sosyal Gelişme endeksinde Asya'da en üst sırada bulunuyor.

Japonlar, sosyal ve kamusal hizmetlere büyük önem veriyor. Herkesin sağlık sigortası var. Ödemeler ücretlere bağlı ve doğrudan ücretten kesiliyor. Fakat herkes istediği doktora gidebiliyor ve bu hizmetler için ödenecek ücretin tavanı belirlenmiş durumda. 

Japonya eğitim alanında da bir hayli ileride olan bir ülke.

Botsvana

Botsvana, Afrika'da en güçlü hükümet sistemine sahip. Bilhassa rüşvetle mücadele açısından Hukukun Egemenliği Endeksi'nde üst sıralarda yer alıyor.

Elmas madeni işletmesinden sağlanan gelirin ülkede hakkaniyetli bir biçimde dağıtımı sağlanıyor.

Botsvanalılar, problemlerinin savaş yerine konuşup-tartışarak çözülmesi gerektiğine inanıyor.

Bireysel özgürlüklere, basın özgürlüğü ve mülkiyet haklarına büyük değer veriliyor. Irk, dil, cinsiyet ayrımlarına gitmeyen, adaletsizliğe karşı mücadele yürüten bir toplum.

Nüfusu 500'den fazla olan her köyde okul ve sağlık ocağı bulunuyor. Turizmden sağlanan gelirin çoğu, milli parklara ve yabanıl hayatın korunmasına ayrılıyor.

Şili

Şeffaflık, rüşvetle mücadele ve temel bilgilere ve sağlık hizmetlerine erişim bakımından üst sıralarda bulunan Şili, ayrıca Latin Amerika'nın en istikrarlı ve yolsuzluk karşıtı hükümetlerinden birine sahip.

Yabancıların mülk edinme işlemleri birkaç haftada sonuçlanıyor. 

Sağlık sigortası etkili ve çok masraflı değil. Şili'nin en güçlü olduğu alanlardan biri de yol, su, elektrik gibi kaliteli altyapı hizmetleri.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/vert-tra-42610323
84
14
7
7
6
Emoji İle Tepki Ver
84
14
7
7
6