Yurtdışından Telefon Getirme Hakkı 2 Yıldan 3 Yıla Çıkarıldı

283
22
5
4
2
Yurtdışından getirilen telefonların kayıt ücretleri arttırılırken, telefon getirme hakkı da artık 2 yılda 1 değil 3 yılda 1 kullanılabilecek.

Akıllı telefon ve elektronik pazarı oldukça sıkı rekabetin olduğu bir pazar olarak biliniyor. Genel olarak ise insanlar fiyatların yüksek olmasından rahatsız durumda. Bu yüzden farklı alternatiflere yönelen kişiler, yurtdışından akıllı telefon getirme ihtimalini de değerlendiriyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan “4458 Sayılı Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” adlı Cumhurbaşkanlığı kararı ile birlikte yurtdışından gelen telefonların getirilebilme süreleri ve kayıt ücretlerinde değişikliğe gidildi.

Daha önce 2 yılda 1 olan yurtdışından telefon getirebilme hakkı, yeni düzenleme ile 3 yılda 1’e düşürüldü. Halk arasındaki tabiriyle ‘pasaporta kayıtlı’ telefonların ülkeye getirilmesi zorlaşmış oldu. Bu telefonları kayıt ettirmek için ödenmesi gereken harç miktarı ise 618,60 TL.

Aynı düzenleme uyarınca, değeri 1500 Euro'yu geçmediği sürece, posta ve hızlı kargo ile gelen eşyalara ödenecek vergi de belli oldu. AB ülkelerinden gelen kargolarda %18, diğer ülkelerden gelen kargolarda %20 vergi uygulanacak.

Yurtdışından gelen telefonu kaydettirmek ve telefonun çalınması durumunda bulabilmek için IMEI numarasını bilmek gerekiyor. Bu numara telefonun kutusunda yazar ancak telefondan da kayıtlı numarayı görmek mümkün. Telefonun arama ekranında *#06# yazdığınızda telefonunuzun IMEI numarası gözükecektir.

Yolcuların, yurtdışından getirdikleri telefonlarını 120 gün içinde kayıt ettirmesi gerekiyor, aksi takdirde telefonları iletişime kapatılıyor. IMEI bilgisine sahip tüm cihazlar (akıllı telefon, tablet, dizüstü gibi) kayıt edilmek durumunda. Kişiler kayıt işlemi için e-Devlet kapısı üzerinden başvuru yapmak durumunda. Daha sonra harç ücretlerini yatıran kişi kayıt işlemlerini böylece tamamlayabiliyor. İnternet üzerinden kayıt yapmak mümkün oluyor. E-devlet erişimi olmayan kişiler ise Abone Kayıt Merkezleri üzerinden işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

IMEI kaydı yapılacak olan pasaporta son iki yılda herhangi bir cihaz kaydedilmemiş olması, pasaport sahibi Türkiye’ye gireli 2 aydan az zaman geçmiş olması gerekiyor. Pasaporta kayıtlı cihazın suça karışması durumunda pasaport sahibi sorumlu oluyor. Bu yüzden pasaportunuzu başkalarına kullandırmamanız tavsiye ediliyor.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/yurtdisindan-telefon-getirme-suresi-2-yildan-3-yila-cikarildiyurtdisindan-telef,2XGBItpiHUWPz6SVQ3Hd3g/-jY_0zfMqkS0E7dwdqT3ng
283
22
5
4
2
Emoji İle Tepki Ver
283
22
5
4
2