1
1
0
0
0

Katar 2022 Dünya Kupası’nda kullanılan Adidas Al Rihla isimli topun sahip olduğu teknolojik özelliklere yakından bakıyoruz. Adidas tarafından turnuvaya özel olarak üretilen bu topun maçlarda kullanılan versiyonu, Christiano Ronaldo’ya verilmeyen golün doğru tespit edilmesini sağlayan bir çipe, yerçekim sensörüne ve elbette şarja ihtiyaç duyuyor.

Dünya Kupası’nın resmi topu Al Rihla’nın bu adı Arapçada “yolculuk” anlamına geliyor. Topun tasarımında Katar’ın mimarisinden, ülkenin sembolü olan teknelerden ve Katar bayrağından ilham alındığı belirtiliyor. Beyaz renk ise ülkenin inci sektörüne bir saygı duruşunu simgeliyor.

Sıcak bir bölgede oynanacak olan maçlarda topun sorun yaratmaması için dış kısmı bir kabuk gibi tek parça olacak şekilde tasarlanmış. Böylece topun daha isabetli ve dengeli olması amaçlanmış.

Topun yüksek tempolu maçlarda daha hızlı ve isabetli olmasını sağlayacak CRT çekirdekli yapısı ilk dikkat çeken nokta. Kaldı ki firma, topu yalnızca rastgele şutlarla değil, rüzgar tünelleriyle de test etti. Topun merkezinde bulunan sensör de saniyede 500 veri toplayarak veri merkezlerine gönderiyor. Bu da hem yarı otomatik ofsayt sistemi için hem de oyuncu değerlendirmeleri için önemli.

CBT (Connected Ball Technology - Bağlantılı Top Teknolojisi) adı verilen bir sistem, topun içine yerleştirilen sensörleri kullanarak maç esnasında bilgi paylaşımında bulunuyor. Özellikle VAR sistemi için bu sensörlerin gönderdiği bilgiler büyük önem taşıyor. Zira topun tam konumu, tam olarak hangi anda ayaktan çıktığı, yapay zekânın da yardımıyla kesin olarak bilinebiliyor.

Bu topun içi de normalde olduğu gibi sadece gazla dolu değil. Topun içinde orta bölgede Suspension System adı verilen bir yapı bulunuyor. Bu yapı da 500Hz iç ölçüm birimini dengelemeye ve korumaya yarıyor. Sensörler ve çipler topun içinde Örümcek-Adam'ın ağlarına takılmış gibi dengede duruyor, bir oraya bir buraya savrulmuyorlar. Bu sensör ve çipler, indüksiyon ile şarj edilebiliyor.

1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0